Timișenii vor beneficia de investigații medicale plătite de UE

medic 1

Ministerul Sănătății va demara cinci programe naționale de screening, cu finanțare europeană nerambursabilă. Este vorba de peste 191 milioane de euro pentru implementarea de programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C și D, precum și pentru screening prenatal și pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate.

În primă fază, peste 64,7 milioane de euro din întreaga sumă vor fi utilizate pentru pregătirea a peste 14.000 de specialiști în domeniile programelor prioritare de sănătate. În acest sens, au fost aprobate 34 de proiecte cu ajutorul cărora cadrele medicale vor fi pregătite în managementul bolilor infecțioase transmisibile prioritare (tuberculoza; hepatite virale cronice B și C), pentru depistarea pre- şi post natală a afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, îngrijirea continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire și deces, prevenţia nașterii premature şi îngrijirea nou-născutului prematur.

Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecțiunilor oncologice, al diabetului zaharat, al bolilor endocrine/disfuncții tiroidiene, sănătății mintale și al bolilor rare. Peste 15 milioane de euro vor fi utilizate în domeniul tuberculozei, pentru organizarea de programe de depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

În cadrul proiectului care va dura maximum cinci ani, 70.000 persoane vor beneficia de servicii de sănătate. Pentru programul național de depistare a cancerului de col vor fi alocate 47 de milioane de euro, dintre care 10,5 milioane de euro pe fiecare regiune de dezvoltare: Nord Vest; Nord Est; Sud Muntenia și Centru.

Noutatea programului de screening constă în introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani. În cadrul programului, vor fi peste 8?00.000 de beneficiare.

Pentru programul național de depistare a cancerului de sân vor fi alocate aproximativ 21 milioane de euro Peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani care au domiciul în regiunile de dezvoltare Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est, vor beneficia, gratuit, de servicii de testare mamografică, dar și de evaluări ecografice, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte.

Pentru mame și copii sunt prevăzute programe de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament prenatal. Acestea includ consulturi de medicină de familie, de specialitate obstetricăginecologie, analize laborator, analize prenatale (ecografie, biochimie și morfologia fetală, amniocenteza).

În ceea ce privește hepatita, se va asigura finanţarea pentru testarea în vederea depistării cazurilor de infecţie HVC şi HVB prin teste rapide și alte investigații. Tratamentul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *