Timișenii și-au cumpărat peste două secole de… vechime

Mii de români „jumuliți” de bănci și-au primit banii înapoi. Timișoreni ieșiți în câștig

Au trecut doar câteva săptămâni de la apariția posibilității de a achita retroactiv contribuția de asigurări sociale, dar timișenii i-au pus deja serios la lucru pe funcționarii Casei Județene de Pensii, numărul dosarelor crescând de la o zi la alta.

CITEŞTE ŞI: Şeful de campanie al PNL a suferit un preinfarct

Dorința de a mai adăuga ceva la vechimea în muncă pe care o acumulaseră până acum i-a făcut pe mulți să-și deschidă portofelul, totalul stagiului de cotizare „cumpărat“ de viitorii pensionari ajungând la decenii, ba chiar la secole.

„Oportunitatea ivită în urma intrării în vigoare, la finele lunii octombrie, a prevederilor Legii nr. 186/2016 a fost bine primită de public, lucru pe care l-am putut constata în urma numărului consistent de solicitări care ne-au fost adresate.

În noiembrie, lună imediat următoare aplicării noilor reglementări, au fost încheiate 124 de contracte, totalizând 2.735 de luni de asigurare.

Putem spune, așadar, că, în medie, timișenii și-au adăugat încă 22 de luni/persoană la stagiul de cotizare, adică aproape doi ani“, arată Ioan Căprariu, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș.

Pe de altă parte, o aritmetică simplă demonstrează că totalul lunilor de asigurare însumează nu mai puțin de 228 de ani, adică mai mult de două secole.

Desigur, fiecare solicitant și-a deschis punga după dorință și, mai ales, după putință, existând situații, ce-i drept, nu foarte multe, în care s-a achitat cotizația pentru durata maximă prevăzută de lege, adică cinci ani.

Alții au plătit doar pentru câteva luni, însă au făcut-o cu sacul. Așa au stat, cel puțin lucrurile, în cazul unei persoane care a încheiat un contract de asigurare doar pentru trei luni, achitând însă spectaculoasa sumă de 10.437 de lei.

Pentru clarificare, acești bani reprezintă contribuția corespunzătoare unui venit lunar de… 11.115 lei!

Timișenii mai au la dispoziție încă patru luni pentru a-și achita retroactiv contribuția de asigurări sociale, termenul-limită fixat de lege fiind data de 27 aprilie 2017.

Posibilitatea se adresează celor care nu sunt încă pensionari, plata fiind permisă doar pentru perioadele de după octombrie 2011 în care persoanele respective n-au fost asigurate nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns