Timișenii, imunizați până la Crăciun. În judeţ vor ajunge 45.000 de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătății a semnat contractul pentru achiziționarea unui milion de doze de vaccin antigripal necesare pentru continuarea campaniei de imunizare gratuită. De asemenea, a fost transmis furnizorului cantitățile repartizate fiecărei direcții de sănătate publică, iar din această săptămână va începe livrarea în teritoriu.

Fiecare județ va primi numărul de doze conform necesarului transmis anterior Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că în Timiș vor ajunge aproape 45.000.

Conform Direcției de Sănătate Publică Timiș, la finalul lunii octombrie au ajuns doar 783 de doze de vaccin antigripal. Acestea au fost destinate, conform recomandărilor ministerului, pacienţilor cu boli cronice spitalizaţi în unităţile medicale și celor cu afecţiuni cronice din spitalele-secţiile de boli cronice, personalului medico-sanitar din secţiile de ATI şi neonatologie, precum și echipajelor de intervenţie de pe ambulanţe.

Din noua tranșă de vaccin vor fi imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, pacienți cu afecțiuni cronice (în special respiratorii, cardiovasculare și metabolice), copii și bătrâni instituționalizați, precum și femei însărcinate.

Vaccinarea trebuia să se realizeze, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la mijlocul lunii octombrie, adică înainte de debutul sezonului rece şi de a începe circulaţia virusurilor, organismul având nevoie de o perioadă de aproximativ două-trei săptămâni pentru a începe să producă anticorpi.

Dacă, conform promisiunilor responsabililor din Ministerul Sănătății, vaccinul va ajunge în cursul acestei săptămâni, iar distribuirea către medicii de familie se va realiza cu repeziciune, există șanse ca grupele populaționale cu risc crescut de îmbolnăvire să poată fi imunizate până la Crăciun.

Conform ultimelor date furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns