Alegătorii români sunt așteptați mâine la urne, pentru a-și desemna reprezentanții în administrarea comunităților locale până în 2024. Scrutinul este unul întârziat din cauza situației speciale provocate de pandemia de Covid-19, astfel că mandatele actualilor primari, președinți de consilii județene și consilieri locali și județeni sunt, practic, expirate încă din luna iunie, depășind durata normală de patru ani.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii români au descoperit că noul coronavirus rezistă opt ore pe pâinea neambalată corespunzător
La alegerile de mâine, cetățenii care se vor prezenta la secțiile de votare vor primi patru buletine de vot, pentru: primarul localității, președintele consiliului județean (aceștia vor fi aleși direct, într-un singur tur), consilierii locali și consilierii județeni (pe liste).
În județul Timiș sunt organizate 601 secții de votare, din care 207 în Timișoara. La alegerile locale din acest an, se află pe listele electorale 696.000 de timișeni, pentru care au fost tipărite peste 3,3 de milioane de buletine de vot (se tipăresc cu zece la sută mai multe decât numărul maxim de votanți). Comparativ, la alegerile locale din anul 2016, timișenii au votat în 595 de secții, au fost așteptați la urne 620.891 de alegători, iar prezența la vot pe județ a fost de 40,86 la sută.
Măsuri inedite
Conform reprezentanților guvernului, din cauza pandemiei de Covid-19, au fost luate măsuri speciale pentru ca alegătorii să-și exprime opțiunile electorale în siguranță. Astfel, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta.
În situația în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secțiilor de votare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum un metru între persoane; în această situație este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.
Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare prin măsuri organizatorice. Distanțarea de minimum un metru poate fi asigurată și prin marcarea acesteia între persoanele ce așteaptă în curtea sau în fața sediului secției de votare.
Este recomandabil ca și în curtea sau în fața sediului secției de votare alegătorii să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura. La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant.
Alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact. Dacă nu sunt evidențiate temperaturã de peste 37,3ºC și/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație), alegătorul își va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secției de votare, păstrând distanța de minimum un metru față de celelalte persoane și evitând atingerea pe cât posibil a suprafețelor.
Personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanțarea fizică, vor purta corect masca și nu se vor abate de la traseul indicat către locul de vot. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască de protecție, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot.
După exprimarea votului, alegătorii nu vor staționa în interiorul locului de vot sau al sediului secției de votare și vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate. În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperaturã de peste 37,3ºC), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot.
Accesul alegătorilor în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de cinci alegători și să se respecte distanțarea de minimum un metru între persoane; alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să-și acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot și la ieșirea din acesta.
Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile.
În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura.
Alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă, astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară.
Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT“. Pe cât posibil, buletinele de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“ și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare, sub supravegherea și la indicația acestora.
Dacă alegătorul și-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot și a purtat mască de protecție pe durata staționării în localul de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“, buletinele de vot, pixul și documentele atinse vor fi considerate necontaminate. După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.
De asemenea, în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă.
Asta nu mai e scrutin, mai degraba ,dinainte scoru’stim…!