Timişeni, staţi liniştiţi! Sistem anti-fraudă la alegerile locale

În cadrul videoconferinței cu prefecții, susținută joi de ministrul de interne Petre Tobă, a fost prezentat stadiul pregătirilor pentru alegerile locale din 5 iunie.

Pentru acest scrutin au fost pregătite 18.616 secții de votare, 93.000 de ștampile și au fost alocați de la buget 350,663 de milioane de lei, fiind așteptați la urne 18.267.658 de alegători.

„Aş vrea să menţionez că elementul de noutate pentru acest proces electoral îl reprezintă sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului multiplu, un sistem informatic realizat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Este un sistem extrem de util pentru semnalarea în timp real a intenţiilor de vot multiplu şi, de asemenea, pentru semnalarea şi stabilirea prezenţei la vot. Această noutate implică ajustări şi modificări organizatorice. Am luat măsuri şi au fost identificaţi operatorii de calcul, informaticienii şi totodată au fost făcute pregătiri”, a spus ministrul.

În 22 mai, sistemul informatic va fi testat, pentru a fi depistate la timp vulnerabilitățile acestuia. De asemenea, șeful STS, Marcel Opriș, a precizat că tabletele, care vor constitui „inima” sistemului informatic, vor fi încredințate operatorilor de calculator până în 16 mai.

Cu excepția a 24 de secții de votare aflate în zone foarte izolate, având între cinci și câteva zeci de algători, toate celelalte au fost conectate la sistem. Opriș a mai promis că se va ști exact, secundă de secundă, numărul de votanți care sa prezentat la alegeri, pe fiecare secție, iar informația va fi disponibilă public, online.

În județul Timiș, pregătirile pentru alegeri se află în graficul prestabilit. Numărul total de alegători este de 620.095, din care circa 285.000 se află în Timișoara. Pe teritoriul județului au fost organizate 597 de secții de votare, 207 aflându-se în orașul de pe Bega. Peste câteva zile, va fi semnat contractul pentru tipărirea buletinelor de vot, care vor fi cu zece la sută mai multe decât numărul de alegători, în acest scop fiind alocată suma de 686.000 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns