Timbrul de mediu ar putea deveni bir anual

Primăria Timişoara va introduce o taxă de poluare pentru accesul cu mașina în „zonele verzi”

Cu toate că senatorii au strâmbat din nas la propunerea ca timbrul de mediu, care este plătit acum la prima înmatriculare a oricărui autovehicul în România, să fie transformat în impozit anuat, proiectul iniţiat la începutul anului de 40 de parlamentari din tot spectrul politic ar putea deveni totuși lege, spre necazul celor care vor înscrie în circulație mașini mai vechi. Având avizul Consiliului Legislativ, inițiativa s-a aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei deputaților din comisia juridică, a doua cameră a Parlamentului fiind for decizional.

Cum statul era nevoit oricum să modifice legea referitoare la timbrul de mediu, după ce acesta a fost declarat de Curtea Europeană de Justiţie parţial ilegal, aleșii s-au gândit să-l reducă din punct de vedere valoric, transformându-l însă într-o taxă ce ar putea fi plătită în fiecare an, la administraţia locală.

Conform proiectului, în calculul timbrului de mediu se va ţine cont în continuare de emisiile de noxe, aplicându-se însă un coefiecient de ajustare, care va creşte progresiv cu vechimea maşinii, timp de 14 ani, după acest moment valoarea taxei rămânând fixă. Practic, pentru maşinile prevăzute cu un catalizator de la euro 3 în sus se va plăti, în primul an de la înmatriculare, actualul timbru de mediu, dar ajustat cu un coeficient de 0,00075.

Cu fiecare an trecut, acest coeficient va creşte, mărindu-se implicit și valoarea taxei de mediu. În al 14-lea an, coeficientul va ajunge la 0,12091, valoare care va fi aplicată până la scoaterea din uz a mașinii. Și pentru mașinile cu un catalizator euro 2 sau mai puțin se va aplica același sistem de plată anuală, cu un coeficient de ajustare aplicat la modul în care se calculează acum timbrul de mediu, în funcţie de cilindree şi de valorile actuale (euro pe centimetrul cub).

Noua reglementare n-are de ce să-i bucure prea mult pe cei care îşi înmatriculează maşini mai vechi, aceștia urmând să plătească impozite anuale de mediu mai mari. O practică substanțial diferită, așadar, faţă de cea actuală, în care se acordau reduceri progresive în funcţie de vechime.

Pe de altă parte, iniţiatorii proiectului de lege ne încredințează că, odată aplicat noul sistem, „suma de achitat la înmatriculare va deveni suportabilă pentru proprietarii de autovehicule, iar circuitul autovehiculelor în piaţă va fi deblocat“.

FOTO: universuljuridic.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Timbrul de mediu ar putea deveni bir anual

  1. Artistii poporului in materie de imbecilitati.
    Din nou teapa; cei ce l-au achitat deja ce vor face?
    Vor plati taxa la taxa si la taxa ?????????
    Sau vor primi banii inapoi in transe pana la pensie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *