Ţi se rupe sufletul… Opt copii din Timiș vor primi sub brad doar câteva dulciuri

Studiu privind calitatea vieții: Suntem ultimii în UE

Iosif Mihai va împlini, în 26 decembrie, doi anișori. Surioara lui Ramona Alexandra își va sărbători ziua chiar în 25 decembrie, când va împlini trei anișori. Se spune că persoanele născute în preajma sărbătorilor au o doză mai mare de noroc, iar căile li se deschid cu totul altfel în viață. Pentru cei doi frățiori, norocul încă nu a bătut la ușă.

Ei locuiesc, alături de alți șase frați și de cei doi părinți, în două cămăruțe puse la dispoziție de administrația locală din Voiteg. Nu au apă curentă și nici toaletă în casă. Familia Șenc este formată din zece persoane: cei doi părinți, Mihaela și Mihi, ambii în vârstă de 40 de ani și cei opt copii, cu vârste cuprinse între doi și 17 ani. Toți copiii, cu excepția lui Iosif Mihai, merg la grădiniță și la școală, chiar dacă nu au, uneori, tot ceea ce le trebuie în ghiozdane.

”Școala este importantă. În fiecare dimineață îi trezesc la ora șase, îi duc la autobuz, iar când se termină cursurile, vin acasă”, spune Mihaela, mama copiilor. Femeia nu lucrează, însă soțul ei este angajat la o firmă din Pădureni. 2.000 de lei, atât intră lunar în vistieria familiei Șenc, bani pe care trebuie să-i drămuiască de la o lună la alta.

”Nu s-a întâmplat să rămân fără mâncare pentru copii. Întotdeauna le-am pus ceva pe masă, dacă nu am mai avut bani, am împrumutat până luna următoare. Au fost și zile mai bune, când le-am cumpărat de la cofetărie câte o prăjitură. Oricând ar da la o parte farfuria cu ciorbă pentru cea cu prăjitură…”, mărturisește Mihaela Șenc.

De altfel, preferințele lor sunt aceleași cu ale oricărui alt copil, cu o excepție: de cele mai multe ori au parte de dulciuri doar de Crăciun. ”I-am întrebat ce-și doresc să primească de la Moș Crăciun”, spune Mihai Șenc, tatăl copiilor, apoi se oprește și se uită în jos. Nu vrea să spună mai departe dorința copiilor.

”Primesc dulciuri, se bucură de ele de zici că cine știe ce au primit…”, continuă bărbatul. Într-un final își deschide inima și dezvăluie și cea mai mare dorință a celor mici: un cămin. Asta este ce-și doresc ei.

”Îmi tot spun că vor să locuiască într-o casă a lor. Nu avem posibilitatea. Asta este situația noastră”, mărturisește Mihai Șenc. Mihaela și Mihai locuiesc în fosta fermă din Voiteg, de 15 ani. Nu plătesc chirie, dar nici nu au condiții decente (în două cămăruțe se înghesuie zece persoane), însă își achită cheltuielile cu energia electrică și își asigură lemnele pentru iarnă.

Apă curentă n-au, nici toaletă în casă, doar în curte, iar copiii se îmbăiază cu apa încălzită pe sobă. Pentru alte familii, aceste episoade din viața familiei Șenc sunt de neînchipuit, pentru ei însă reprezintă doar… rutină. Cu toate acestea, părinții vor face efortul de a le împodobi copiilor, și în acest an, bradul.

”Nu se poate să trecem peste această sărbătoare. De fiecare dată am împodobit un brad, este cea mai mare bucurie, în special a celor mici. Din păcate, cadourile nu vor fi pe măsura dorințelor, însă ne-am gândit că le vom pune niște dulciuri…”, spune Mihaela Șenc. De altfel, dulciurile au fost cel mai costisitor cadou pe care l-au primit acești copiii de-a lungul vieții…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Ţi se rupe sufletul… Opt copii din Timiș vor primi sub brad doar câteva dulciuri

  1. Buna,imi dati va rog o adresa concreta?! Doresc sa fac niste cumparaturi si sa dau niste hainute si incaltaminte si as avea posibilitatea de transport.

  2. Bună seara. Pentru mai multe informații accesați pagina de Facebook parohia ortodoxa romana voiteg și intrați în privat. Doamne ajuta

Lasă un răspuns