Testarea în farmacii, o propunere legislativă incompletă?

Asociația Farmaciilor Independente “Ethica” (AFIE) trage un semnal de alarmă asupra modului în care s-a decis testarea populației în farmacii și subliniază lacunele propunerii legislative și erorile de comunicare către populație. AFIE a militat mereu pentru implicarea farmaciștilor în programe de prevenție și de îmbunătățire a sănătății populației.

Cu toate acestea, momentul în care guvernul a decis să implice farmaciștii în testarea generală este unul tardiv, susțin membrii AFIE. Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, se va ajunge la un moment în care nevoia de testare va fi din ce în ce mai scăzută din cauza creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare.

Totodată, serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă și pentru că presupune costuri suportate de pacienți. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populației cu posibilități financiare modeste. Sunt argumentele pentru care cei de la AFIE susțin că demersul legislativ este făcut în mare grabă și care în loc să producă efectele benefice scontate, aduce din nou în prim plan inechitățile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea în condiții de maximă siguranță pentru ceilalți pacienți, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurării unor fluxuri de lucru separate.

Pe de altă parte, populația rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când și dacă vor fi puse la dispoziție testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele și care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite? Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență, stipulează că testarea COVID-19 a populației se va putea face în farmacii, care vor putea stabili „singure” costul acestui serviciu.

În acest sens, AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat pe țară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienților. “Deși pare că statutul de profesionist al sănătății este recunoscut și farmaciile pot presta un serviciu care să asigure un cadru suplimentar de screening pe scară largă, nu putem să nu remarcăm următoarele aspecte: Ordinul privind testarea, aflat în transparență decizională, s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați. Investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat. Faptul că se solicită farmaciilor condiții speciale trebuie să ia în calcul investiția ce ține de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze siguranța tuturor categoriilor de pacienți din farmacie.

Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferențele venind în primul rând din capacitatea financiară și logistica de a implementa noi servicii și activități. Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor care au implementat acest serviciu în farmacii. Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populația cea mai vulnerabilă și cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susținere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate. De asemenea, considerăm că implementarea serviciului de testare la nivel de proiect- pilot ar fi reliefat în timp util o serie de impedimente sau neconcordanțe privind realizarea acestuia, pe care autoritățile ar fi avut ocazia să le corecteze înainte de implementarea la nivel național a acestui proiect. Cu toate că este prima dată când cadrul legislativ dă posibilitatea punerii în practică și remunerării unui serviciu prestat de farmacist, modul concret de implementare suferă din cauza a numeroase impedimente de ordin practic și de siguranță. Farmaciile au fost adaptate doar serviciilor farmaceutice și infrastructura lor, în marea majoritate, nu permite implementarea facilă a unor măsuri de protecție epidemiologică, absolut necesare unor asemenea proceduri

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica rămâne fidelă principiilor care definesc profesia de farmacist, acelea de profesionalism, etică și valoare adăugată serviciului farmaceutic prestat în interesul populației. Astfel, AFIE susține demersurile legislative care recunosc profesiei de farmacist statutul de specialist în sănătate și care îi implică direct pe farmaciști în creșterea gradului de sănătate al populației. Dar în același timp, dorim să ne asigurăm că implementarea unor asemenea servicii, cum este testarea în cazul de față, se poate face în condiții de echitate de către toate farmaciile și cu un minim de riscuri pentru personalul farmaciei, dar mai ales pentru toți pacienții farmaciei. Ne arătăm, din nou, disponibilitatea de a participa la dezbateri ale inițiativelor legislative care privesc profesia de farmacist și desfășurarea activității în farmacie. Credem că doar prin dialog activ putem oferi pacienților servicii bine implementate, cu rezultate dintre cele mai bune pentru starea generală de sănătate a populației”, a transmis Cristina Pavel, președinte al Asociației Farmaciilor Independente “Ethica”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Testarea în farmacii, o propunere legislativă incompletă?

Lasă un răspuns