Termene stricte pentru plăţile directe către fermieri

fermier vaci

Un recent ordin al ministrului agriculturii, Petre Daea, stabilește termene stricte în ceea ce privește etapele de parcurs pentru efectuarea plăților directe către fermieri.

După cum agricultorii beneficiari ai subvențiilor pe suprafață și pe cap de animal deja știu, termenul-limită pentru depunerea solicitărilor în acest an este data de 15 mai. La nivelul județului Timiș, aproximativ 40 la sută dintre fermierii eligibili și-au înregistrat până în prezent cererile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

CITEȘTE ȘI: Elev căzut de la etajul al doilea al unei școli din Timiș

Ar mai fi de remarcat că în această perioadă intră în conturile fermierilor ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului trecut, formă de sprijin plătită de la bugetul de stat și care are aproximativ 14.000 de beneficiari timișeni, atât în sectorul vegetal, cât și în cel al creșterii animalelor.

Între 1 iunie şi 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv cel preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora pentru controlul la fața locului, precum și informarea exploataţiilor care urmează să fie verificate fizic.

Între 2 iulie şi 1 octombrie se vor efectua controalele la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar verificările aferente unor obligații sau cerințe specifice asumate de solicitanţii plăţilor vor avea loc în primele luni ale anului viitor.

Partea care-i interesează cel mai mult pe fermieri este cea privitoare la primirea banilor.

Plata avansului va fi efectuată şi în acest an, de APIA, în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, după cum prevede, de altfel, şi regulamentul european.

Ordinul ministrului agriculturii nr. 69/2019 mai stipulează că plata finală, ca diferență între cuantumul calculat și cel acordat în avans pentru fermierii care solicită subvenţiile în acest an, urmează să se efectueze între 2 decembrie 2019 şi 31 martie 2020.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns