Terapiile moderne de la Timişoara, blocate de birocraţie

oncogen 4

Timişoara dispune de un centru de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului, „Oncogen”, singurul centru de cercetare din Europa de Est, cu dotări de ultimă generaţie pentru cercetarea fundamentată şi aplicativă în domeniul terapiilor genice.

„Oncogen” deţine 15 compartimente şi laboratoare, dotate cu echipamente performante, fiind prevăzut cu toate facilităţile şi fluxurile tehnologice necesare cercetării avansate pentru medicina translaţională. Poziţia privilegiată a centrului a trezit mult interes din partea unor companii internaţionale, care doresc să introducă pe piaţă noi medicamente şi tehnologii inovatoare.

Recent, la „Oncogen” a sosit o delegaţie a unei companii chineze, care se ocupă de trialuri clinice şi promovează accelerarea introducerii pe piaţă a unor noi medicamente, la preţuri cât mai accesibile. Compania e listată la bursă, are peste 3.200 de angajaţi şi 60 de oficii în China, dar şi în alte ţări.

La Timişoara, chinezii au venit cu intenţia de a semna un acord de colaborare cu Centrul „Oncogen”, astfel încât partea română să poată beneficia în cercetare de expertiza acestei companii şi a partenerilor ei. După ce au vizitat institutul, chinezii s-au pronunţat pentru extinderea activităţii, astfel încât să poată investi şi la Timişoara. Din păcate, colaborarea nu se poate concretiza imediat, datorită întârzierii manifestate în punerea în funcţiune a instalaţiilor GMP, care durează de aproximativ un an şi jumătate.

aparatura medicala

De asemenea, Virgil Păunescu, coordonatorul centrului, spune că există şi o oarecare lentoare administrativă, fapt pentru care concretizarea colaborării va mai dura. Totuşi, chinezii vor păstra legătură cu cei de la „Oncogen”, însă, după cum spune Păunescu, „colaborarea va depinde de capacitatea noastră administrativă. Ei au fost încântaţi de nivelul ştiinţific al centrului şi de pregătirea personalului angajat, dar şi-au exprimat regretul că nu putem începe colaborarea chiar din acest moment, pentru a impulsiona cercetarea privind dezvoltarea noilor terapii inovatoare în cancer.

Estul Europei reprezintă un spaţiu uriaş, cu o populaţie importană şi cu un potenţial de dezvoltare remarcabil, iar această companie a ales Oncogen pentru a intra pe piaţa europeană, fapt care ne situează într-o poziţie extrem de avantajoasă”. De asemenea, chinezii s-au arătat interesaţi şi de progresele înregistrate la Timişoara în diagnosticul şi terapia cancerului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *