Teatrul Național din Timișoara lansează cea de-a XXVI-a ediție FEST-FDR

Teatrul Național din Timișoara lansează cea de-a XXVI-a ediție FEST-FDR

Teatrul Național din Timișoara lansează cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST – FDR), programat între 28 august și 5 septembrie 2021.

Administrația locală își asumă și anul acesta susținerea acestui eveniment de anvergură națională și internațională. Astfel, Teatrul Național organizează FEST-FDR 2021 cu sprijinul major al Primăriei Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului; de asemenea, o fracțiune a FEST-FDR 2021 reprezintă o acțiune co-finanțată de Consiliul Județean Timiș.

Fabuloasă, minunată sărbătoare a teatrului, FDR este, de peste patruzeci de ani, cel mai important festival dedicat spectacolului pe text de teatru românesc și dramaturgiei românești contemporane. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Teatrul Național a reconfigurat festivalul, ca voce a identității dramaturgiei românești în dimensiunea sa europeană.

În această structură, FEST- FDR a adus în prim-plan o cercetare aplicată a dramaturgiei naționale, în relevanța sa culturală și socială (prin modulul FDR), dar și o platformă care pune arta românească de teatru în dialog cu noile forme de artă teatrală dezvoltate pe plan internațional (prin modulul FEST).

FEST- FDR 2021 coagulează experiența perioadei ultimului an într-un singur cuvânt: ”Seminţe”. În contextul pandemic, social și moral al zilei de astăzi, este esențial să creștem și să protejăm dimensiunea culturală și spirituală a prezentului care conține semințele viitorului în fiecare dintre acțiunile noastre.

FEST- FDR își invită, prin urmare, publicul să participe alături de Teatrul Național la investiția în dezvoltarea unei dramaturgii românești contemporane consistente, ca identitate distinctă și armonică în spațiul cultural european. Aceasta este oferta și va reprezenta parte din patrimoniul pe care Teatrul Național îl edifică pentru societate, acestea sunt semințele pe care le sădește în 2021, în perspectiva profilului social pe care îl propune proiectul de țară Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Deși comunitatea continuă să trăiască într-o realitate dificilă, într-o stare de nesiguranță prelungită peste orice așteptări, Teatrul Național din Timișoara și FEST- FDR sunt un spațiu deschis, un spațiu al întâlnirii Oamenilor cu bucuria, cu speranța, cu frumusețea, cu spiritul în formele sale cele mai înalte.

Cele nouă zile de spectacol vor reprezenta, astfel, tot atâtea ocazii de a celebra dialogul prin spectacolul de teatru și vor aduce împreună oameni, idei și concepte prin evenimentele conexe ale Festivalului.

Deschiderea va avea loc sâmbătă, 28 august, la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Naţional, cu ”Chiritza în concert”, după V. Alecsandri și M. Millo, un spectacol – concert de Ada Milea. (Teatrul Național Cluj-Napoca) / FDR, urmat, la ora 20, la Sala 2, de ”Toată liniștea din lume” de Mihaela Michailov, în regia artistică a lui Radu Apostol (Asociația ADO & Centrul de Teatru Educaţional Replika) / FDR.

Duminică, 29 august, la ora 19, în Sala Mare se va prezenta ”MaMe”, o creație colectivă în regia artistică a lui Cristian Ban (Teatrul „Fanni Tardini”, Galați) /FDR, urmând ca în aceeaşi seară, la ora 21, la Sala 2 să se joace ”Pattern” , un spectacol de Daniel Chirilă (Teatrul Tineretului, Piatra Neamț) /FDR.

Programul serii de luni, 30 august, cuprinde trei reprezentaţii: la ora 18, la Studio UȚU, ”Ură și pisoi” de Andrei Ursu, în regia lui Victor Dragoş (Teatrul Basca, Timișoara) /FDR; la 19, în Sala Mare, ”Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev, în regia artistică a Mihaelei Lichiardopol (Teatrul Național Timișoara) /FEST, iar la 21, la Sala 2, ”Lecția” de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa (Teatrul „Nottara”, București) /FEST.

Marţi, 31 august, la ora 18, la Studio UȚU va fi vremea pentru debut: ”O noapte furtunoasă” după I.L. Caragiale (Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest Timișoara , în parteneriat cu Teatrul Național Timișoara) /FDR, iar la ora 19, la Sala 2, pentru ”Julieta fără Romeo” de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Odeon București) /FDR.

Miercuri, 1 septembrie, la ora 19, Sala Mare va găzdui o reprezentaţie cu ”Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”, după Herta Műller, un spectacol de Simona Măicănescu (Fundația Doina Levintza) /FEST, iar Sala 2, la ora 21, una cu ”Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, textul și regia artistică Radu Iacoban (Teatrul Național Timișoara) /FDR.

Publicul va putea viziona joi, 2 septembrie, la ora 19, în Sala Mare, spectacolul ”Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia artistică Andrei Măjeri (Reactor de Creație și Experiment, Cluj-Napoca) /FDR, iar la 21, în Sala 2, ”Povestea personajelor mele pierdute”, textul și regia artistică Iris Spiridon (Teatrul Dramaturgilor Români, București) /FDR.

Vineri, 3 septembrie, va fi vorba despre două spectacole: la ora 19, la Sala Mare, ”Despre iubire sau așa ceva”… de Cosmin Pană, regia artistică Vlad Trifaș (Teatrul „George Ciprian”, Buzău) /FDR, iar la ora 21, la Sala 2, ”Trilogia minelor. Episodul 1. Flori” de Csaba Székely, regia artistică Horia Suru (Teatrul Dramaturgilor Români, București) /FDR.

Sâmbătă, 4 septembrie, la ora 19, în Sala Mare se va juca ”ROSTO”, după I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul ACT, București) /FDR, iar la Sala 2, la ora 21, ”Trilogia minelor. Episodul 2. Beznă” de Csaba Székely, regia artistică Horia Suru (Teatrul Dramaturgilor Români, București) /FDR.

Duminică, 5 septembrie, la ora 19, în Sala Mare se va juca ”2+2=5”, adaptare de Radu Iacoban după „Crimă și pedeapsă” de F.M Dostoievski, regia artistică Radu Iacoban (Teatrul Mic, București) /FEST, iar festivalul se va închide în aceeaşi seară, la ora 21, la Sala 2, cu al treilea episod din „Trilogia minelor” de Csaba Székely, ”Apă” de Csaba Székely, în regia lui Horia Suru (Teatrul Dramaturgilor Români, București) /FDR.

Biletele s-au pus în vânzare online, pe www.tntimisoara.com și pe Eventim, precum și la Agenția de bilete „Mărășești”, la str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, între orele 11-19. Numărul de locuri în sălile de spectacol este limitat în funcție de normele de distanțare în vigoare.

Foto: Adi Pîclişan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns