Tavanul unei biserici fortificate, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit

biserica fortificata

Tavanul bisericii evanghelice fortificate din Alţâna, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit, anunţă Biserica Evanghelică.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de infectare cu Covid: Timișoara-264, Lugoj-41, Giroc-22, Ciacova-21, Sânandrei-14, Dumbrăvița-13, Sânnicolau şi Săcălaz-11, Moșnița-10. Alte localităţi

Biserica Evanghelică C. A. din România a anunţat într-o postare pe pagina oficială de Facebook că miercuri, tavanul bisericii fortificate din Alţâna, s-a prăbuşit.  „Au venit veşti despre prăbuşirea tavanului, în zona navei centrale, azi, pe 4 noiembrie 2020. Stranele, steagurile de breaslă şi orga au fost grav avariate. Zona corului cu altarul şi frescele expuse au rămas intacte. Clădirea bisericii din Alţâna a fost închisă vizitatorilor din cauza fisurilor din tavan. Datorită acestui fapt, nimeni nu a fost rănit în accident”, arată reprezentanţii Bisericii Evanghelice.   Biserica evanghelică fortificată din Alţâna, judeţul Sibiu, a fost construită în secolul XVI, pe locul unei bazilici romanice mult mai vechi, fiind monument istoric.

Istoria monumentului Iniţial, bazilică romanică de secol XIII, actuala biserică evanghelică, a suferit multiple transformări gotice târzii şi păstrează una dintre cele mai valoroase piese liturgice atribuite acestui stil din Transilvania: o cristelniţă datată în anul 1404, cu inscripţia „Anno domini millessimo CCCCIIII tempore regis Sigismundi”.   Este fortificată cu o incintă ovală, prevăzută cu patru turnuri de apărare exterioare, plasate în cele patru puncte cardinale, iar pe latura estică a fost construit un zwinger, conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu.   Alţâna este locul unde s-a refugiat în 1574 un urmaş al împăraţilor bizantini, Iacobus Paleologus, care a scris aici opera „Disputatio scholastic”.

Citeste mai mult: adev.ro/qjb93v


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *