Taţii ar putea beneficia de 10 zile lucrătoare de concediu paternal

concediu paternal

Taţii care sunt asiguraţi în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat ar putea avea dreptul la 10 zile lucrătoare de concediu paternal plătit din fondul de salarii al unităţii, potrivit unui proiect de lege adoptat, marţi, de deputaţii din Comisia de Muncă.

Iniţiativa legislativă adoptată de deputaţii din Comisia pentru Muncă prevede ca „în cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, în baza certificatului de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului, potrivit proiectului de lege.

Indemnizaţia pentru concediu paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

„Legea nr. 210/1999 a concediului parental a fost adoptată ca o necesitate compensatorie pentru părinţii paterni, care nu beneficiază de anumite drepturi ca şi indemnizaţiiile şi concediile acordate pentru mame decât în situaţia când le substituie conform OUG nr. 111/2010”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

De asemenea, potrivit sursei citate, acesată modificare legislativă este importantă şi în contextul în care toate actele de natură administrativă legate de naşterea copilului şi înregistrarea sa legală necesită o anumită perioadă de timp alocat, fapt pentru care tatăl trebuie să-şi ia concediu.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost adoptată de Senat, Camera Deputaţilor este for decizional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *