Târgul de Crăciun de la Timişoara, bun de vizitat cu buzunarul plin

targul de craciun 1

Deschis de Ziua Națională, Târgul de Crăciun din acest an nu diferă prea mult de edițiile precedente, poate doar din punct de vedere al bugetului alocat, care pare ceva mai modest. Iluminatul este feeric, într-adevăr, dar lipsește bolta cu luminițe, care dădea un aspect foarte interesant porțiunii din fața Operei.

Există, însă, arcade din crengi de brad, luminate cu leduri, sub care cei ce trec prin centru își fac de zor fotografii. „Puii” din jurul bradului cel mare și frumos de lângă scenă constituie, de asemenea, o noutate, la fel ca extinderea în Piața Libertății. Aici a fost mutat atelierul lui Moș Crăciun, unde cei mici învață să dea culoare ceramicii.

Un alt Moș Crăciun și-a instalat atelierul foto tot în Libertății și este gata să se imortalizeze pe hârtie cu toți doritorii, bineînțeles, contra cost, cu 12 sau 15 lei, în funcție de mărimea pozelor.

Partea „gurmandă” a târgului, amplasată ca de obicei în parcarea de la Modex, este aglomerată la orice oră. Aici sunt tot soiul de produse culinare, de la mezeluri „de casă” la superprețuri până la mâncare gătită chiar în fața clienților.

Greu de rezistat în fața mititeilor cu trei lei bucata, a unei porții de fasole de post cu șapte lei sau a sărmăluțelor cu păsat la 10 lei/ porția.

Ceafă, piept de pui la grătar, frigărui, ouă umplute, varză călită, plăcinte de post sau cu brânză și șuncă, murături, jumări, ciolan de porc fierbinte sunt doar câteva dintre felurile care pot fi găsite la tarabe.

Cum au existat plângeri – susținute de imagini de la fața locului – că în parcarea de la Modex rămâne seara multă mizerie, după ce clienții se duc pe la casele lor cu stomacurile pline, ieri am constatat că fiecare masă avea atașat câte un sac de plastic negru pentru colectarea resturilor. Vom vedea însă dacă acestea se vor dovedi suficiente.

În rest, la târg se găsesc produsele cu care deja ne-am obișnuit. Mici decorațiuni de sezon, fulare, eșarfe, mănuși, căciuli, pălării, papuci de casă îmblăniți, oale de lut, pături din lână, gablonțuri, dar și bijuterii din argint se pot achiziționa de la căsuțe, la prețuri care cam sfidează buzunarele.

Dar Moș Crăciun vine doar o dată pe an, iar acum e vremea lui. Cumpărătorii devin mai curioși și mai darnici și datorită vinului fiert la pahar, cu 5-7 lei, care se găsește din trei în trei căsuțe. „Barometrul” prețurilor de la târg, colacul secuiesc, se vinde tot cu 12 lei, la fel ca la Târgul de Paști din acest an, semn că inflația nu se resimte, deocamdată. Într-un singur loc, cunoscutul „dulce” costa 15 lei, ceea ce înseamnă că există perspective pentru scumpiri.

Între atâtea tarabe dedicate comerțului cu mâncare, băutură și lucruri sclipitoare, se remarcă, totuși, o absență. În fiecare an, exista o căsuță specială în care era reprezentată ieslea cu Nașterea Domnului, vegheat de părinți și de cei trei magi, ca să nu uităm ce sărbătorim, de fapt, de Crăciun. La această ediție nu am mai găsit-o…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Târgul de Crăciun de la Timişoara, bun de vizitat cu buzunarul plin

  1. Targ de Craciun saracacios si fara Colinde. Ne-am saturat de atata muzica rock domnule Robu, in Postul Craciunului se asculta Colinde romanesti…..

  2. La 1 Decembrie am fost la „targul” din Piata Victoriei. Era plin de tarabe (6…7 tarabe!) specializate pe „delicatesa” aceea ungureasca numita kurtoskalacs. Culmea ironiei, de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, „targul” din Timisoara era plin de kurtoskalacs mai ceva ca un cainele maidanez de pureci… ce poate fi mai gretos?!

  3. Ce îmi place este că absolut tot ce este de mîncare și de băut este extraordinar de ieftin , poate tot romanul care cîștiga 1100 de lei să își permită să manince și să bea pe saturate , că doar o data pe an este Crăciunul , așa că comercianții ar putea și ei măcar puțin sa ridice preturile , sa cîștiga și macar 500 la sută , că doar stau în frig toată ziua .

Lasă un răspuns