Țara noastră are șanse să își pună în valoare cele mai frumoase obiective. Investiții de peste 100 de milioane de euro în programul ”România Atractivă”

Țara noastră are șanse să își pună în valoare cele mai frumoase obiective. Investiții de peste 100 de milioane de euro în programul ”România Atractivă”

Țara noastră are șanse să își pună în valoare cele mai frumoase obiective. Investiții de peste 100 de milioane de euro în programul ”România Atractivă”

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a semnat, miercuri, contractele de finanţare pentru trei rute turistice şi culturale incluse în Componenta 11 – Turism şi Cultură a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: ruta castrelor, ruta castelelor şi ruta cetăţilor, informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MIPE, aceste rute sunt incluse în programul „România Atractivă”, prin care se vor face investiţii de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

„Dacă ne gândim că astăzi semnăm primele contracte din programul „România Atractivă”, prin care finanţăm cu fonduri europene obiective româneşti ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, putem spune că este într-adevăr un moment istoric.

Este un moment de referinţă pentru cultura naţională, pentru că facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local şi naţional, cu beneficii sociale şi de mediu, pentru un turism cultural durabil.

Investiţiile pe care le semnăm astăzi, cu o alocare de 45 milioane euro, vor adăuga facilităţi pentru activităţi de cercetare şi vor da posibilitatea organizării de expoziţii şi activităţi culturale în locaţiile modernizate.

Mulţumesc autorităţilor locale pentru preocuparea lor de a susţine aceste proiecte de investiţii atât de importante pentru comunităţile lor şi creatoare de oportunităţi pentru România”, a declarat ministrul Marcel Boloş, la ceremonia de semnare.

Obiectivul acestei investiţii este de a creşte atractivitatea destinaţiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România şi crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

„Vă mărturisesc faptul că una dintre cele mai mare dorinţe ale mele s-a împlinit astăzi, odată cu semnarea acestor contracte.

Niciodată nu a fost semnat un număr atât de mare de contracte pentru ruta castelelor, cetăţilor şi castrelor romane, care cuprinde monumente ce pot să consolideze poziţia României pe harta turistică mondială şi, în plus, să creeze noi locuri de muncă în zonele rurale defavorizate ale ţării.

Acum, trebuie să ne asigurăm că până la final de an avem documentaţia finalizată şi într-un timp cât mai scurt să aducem copiii mai aproape de frumuseţile istoriei”, a transmis secretarul de stat în MIPE Csilla Hegedus, prezentă la eveniment.

La ceremonia de semnare a contractelor au mai participat reprezentanţii autorităţilor locale din unităţile administrativ – teritoriale în care sunt situate obiectivele turistice finanţate.

Prin cele 11 contracte semnate miercuri vor fi finanţate obiective incluse în: Ruta castrelor romane, care va beneficia de 12,73 milioane de euro, Ruta castelelor – 22,25 milioane euro şi Ruta cetăţilor – 10,4 milioane euro.

Prin înfiinţarea Rutei castrelor romane, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman.

Limesul dunărean şi cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex şi cea mai lungă porţiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanţate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, judeţul Cluj, şi de castrul de la Arutela, judeţul Vâlcea.

Ruta castelelor, pentru care se alocă 22,25 milioane de euro, reuneşte castelele cele mai reprezentative din România şi urmăreşte recrearea atmosferei istorice prin utilizarea tehnologiei de realitate virtuală precum şi restaurarea a cinci castele: Teleki, Urmanczy, Corvinilor, Beldy şi Kalnoky.

Prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetăţii, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti.

Cele două apeluri de proiecte dedicate Investiţiei 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,11 milioane euro (inclusiv TVA).

CITEȘTE ȘI: E oficial! Poliția va putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe trotuar

Cele 12 rute culturale incluse în programul „România Atractivă” sunt:

Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, cinci castele restaurate; Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, cinci curii restaurate;

Ruta culelor – 15 obiective promovate, cinci cule restaurate;

Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti – 30 de obiective promovate;

Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;

Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;

Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, cinci mănăstiri restaurate;

Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, cinci obiective restaurate;

Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, cinci castre restaurate;

Ruta cetăţilor – 30 de obiective promovate, cinci cetăţi restaurate;

Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);

Ruta satelor cu arhitectură tradiţională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiţionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradiţională.

Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR, prin care sunt finanţate aceste investiţii, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Tot pentru Componenta 11 din PNRR, zilele trecute au fost semnate la sediul MIPE şase contracte de finanţare pentru înfiinţarea, restaurarea şi modernizarea de muzee şi case memoriale, cu o valoare de 35 milioane euro.

Foto: arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *