Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce este bine și ce este interzis să faci în această zi

Pe 29 august, este praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.  Popular, Sf. Ioan de Toamnă, sărbătoare care se cinsteşte prin post, indiferent în ce zi ar cădea.

Conform tradiției, în această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă varza, nici fructe rotunde care seamănă cu un cap (mere, pere, prune, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene). Nu se bea vin roșu și nu se mănâncă fructe sau legume roșii, amintind de sângele care a curs din capul Sf. Ioan. Totodată nu se mănânca din blid sau tipsie.

CITEȘTE ȘI: Moarte cumplită pentru un italian aflat în vacanță în România, în satul soției sale

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel ce a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post. Cei care vor să se spele de păcate ar trebui să ţină post negru. Cândva, credincioşii mâncau, o dată pe zi, o turtă de grâu sau de mălai, coaptă chiar de către ei. Doar cei care nu săvârşiseră păcate foarte grele aveau voie să mănânce şi poame.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns