Sute de polițiști de frontieră sârbi au demisionat în cadrul unui protest anti-Kosovo

Sute de polițiști de frontieră sârbi au demisionat în cadrul unui protest anti-Kosovo

Polițiștii sârbi din Kosovo care lucrează la posturile de frontieră Jarinje și Brnjak din nordul țării au demisionat duminică în semn de protest față de ordinul de la Pristina de a folosi plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor din Kosovo în locul celor emise de Serbia, informează Reuters.

Cele 300 de demisii din orașul Mitrovica din nordul țării, raportate de presa sârbă, fac parte dintr-o mișcare mai amplă a sârbilor de a se retrage din instituțiile statului, inclusiv din tribunale, poliție, parlament și guvern.

În Mitrovica de Nord, câteva mii de sârbi s-au adunat la prânz pentru a protesta împotriva plăcuțelor de înmatriculare obligatorii pentru Kosovo. Aceștia au fluturat steaguri sârbești și s-a cântat imnul național sârb.

Această dispută de lungă durată privind plăcuțele de înmatriculare a alimentat tensiunile dintre Serbia și fosta sa provincie Kosovo, care și-a obținut independența în 2008 și care găzduiește o minoritate sârbă în nord, susținută de Belgrad.

Șefii Poliției din Kosovo au declarat că știu că ofițerii de poliție sârbi și-au abandonat posturile, iar unii dintre ei au predat echipamente de poliție.

Prim-ministrul Albin Kurti a acuzat Belgradul că încearcă să destabilizeze Kosovo prin susținerea sârbilor în boicotarea instituțiilor statului.

„Îi invit încă o dată pe toți cetățenii sârbi din țara noastră să nu abandoneze instituțiile, să nu demisioneze, să nu-și părăsească locurile de muncă, pentru că ar exista mai puține servicii pentru oameni”, a declarat el.

CITEȘTE ȘI: Întreruperi de curent în Timișoara și în județ, în perioada 7 – 13 noiembrie

Guvernul din Kosovo a anunțat că va începe să dea amenzi luna aceasta șoferilor sârbi care folosesc plăcuțe de înmatriculare de dinainte de independență și va confisca vehiculele cărora nu li s-a schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023, conform Mediafax.

Foto: politika.rs


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *