Sute de copii au nevoie de condiții ”ca la mama acasă”

prematur

Copiii care vin pe lume prea devreme nu beneficiază, la Timișoara, de condiții ”ca la mama acasă”.

”Prematurii cu greutatea sub un kilogram au nevoie de incubatoare speciale cu pereți dubli, care să asigure o umiditate de 70 la sută și o temperatură de 37 de grade Celsius. În incubatoarele pe care noi le avem, temperatura este de doar 32 de grade Celsius, maximum 35 de grade, iar umiditatea, de până în 40 la sută. În mod normal ei ar trebui să aibă condiții similare cu cele din uterul mamei”, a precizat Gabriela Olariu, medic-șef al Clinicii de Neonatologie din cadrul Maternității ”Odobescu” din Timișoara.

Viața în incubator

La Maternitatea ”Odobescu”, anual, zeci de copii se ”grăbesc” să vadă lumina zilei înainte de vreme. La naștere, aceștia cântăresc între 500 și 800 de grame, respectiv cam cât conține o… farfurie la felul doi de la masa de prânz. Pentru ca acești bebeluși să supraviețuiască, au nevoie de circa trei luni de viață în incubator și de condiții și îngrijire speciale.

”Într-un an, avem în medie 100 de prematuri cu greutatea mai mică de 1,5 kilograme, dintre care în jur de 40 au mai puțin de 1.000 de grame”, adaugă Gabriela Olariu.

Aparatură veche

La Maternitatea ”Odobescu” sunt în prezent peste 30 de incubatoare. ”Majoritatea le-am primit în urmă cu circa zece ani printr-un program finanțat de Banca Mondială. Unele s-au defectat. Cu ani în urmă am mai primit încă unul de la <<Salvați Copiii>>. Conducerea spitalului a achiziționat, în anul 2015, cinci incubatoare. Din păcate toate acestea nu asigură condițiile speciale de care au nevoie copiii cu greutate mică la naștere, veniți pe lume după 25 – 32 de săptămâni de gestație. La noi se adresează cazuri din aproape toată regiunea de vest a țării. Am solicitat Ministerului Sănătății 15 incubatoare de înaltă performanță”, a precizat Gabriela Olariu.

Cu aceleași probleme se confruntă și Maternitatea ”Bega” din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Așteptările sunt similare. ”Sunt șapte incubatoare primite în 2007 prin Banca Mondială. Avem aproximativ 300 de pacienți, anual, care au nevoie de condiții speciale, respectiv de incubatoare. Este vorba de toți cei care ajung pentru o perioadă la compartimentul de terapie intensivă. De altfel, toți nou-născuții necesită staționarea în incubator în cadrul procesului de fototerapie pentru icter. Noi am solicitat Ministerului Sănătății zece incubatoare”, a declarat Marius Craina, managerul unității sanitare.

Promisiuni prin programul „Mama și copilul”

Toate unităţile spitaliceşti de specialitate din România vor fi dotate cu incubatoare, Ministerul Sănătății asigurând finanțarea din bugetul propriu. Programul ”Mama și copilul” va asigura 597 de incubatoare, dintre care 132 vor acoperi necesarul celor nouă spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești care în urma procesului de descentralizare, se află în subordinea consiliilor locale.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 de milioane lei. Spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au însă obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minimum zece la sută din valoarea totală a investiției. După alocarea acestor bani, Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie diferenţa de 90 la sută din fondurile necesare achiziţionării incubatoarelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *