Suspendarea permisului de conducere, ca măsură sancționatorie complementară luată de poliţişti, nu mai poate fi înlăturată de judecători

rovinietă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că judecătorii nu au dreptul să înlăture sau să modifice măsura complementară a suspendării permisului de conducere luată de polițiști ca urmare a încălcării, de către un contravenient, a prevederilor Codului rutier.

Decizia vine ca urmare a admiterii unui recurs în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța, stabilind că: „În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”.

Prin urmare, instanța poate admite sau nu plângerea formulată de persoana căreia i s-a întocmit un proces-verbal de contravenție la regimul rutier, însă, în cazul în care constată săvârșirea faptei cu vinovăție, nu este îndreptățită să înlăture sau să modifice măsura complementară sancțiunii principale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Suspendarea permisului de conducere, ca măsură sancționatorie complementară luată de poliţişti, nu mai poate fi înlăturată de judecători

  1. Dati  le la majuri puteri depline pe masura pregatirii foarte puternice pe care toata lumea stie ca o au si stabiliti in mod clar ca contravenientii nici sa nu mai poata face contestatii la procesele verbale de contraventie,ce stabileste organul ramine litera de lege,nu se mai poata contesta nimic,ca judecatorii trebuie sa judeca doar cauzele complexe nu nimicuri de acestea ,g en contestatii la procese verbale de contraventie ale muritorilor de rind,ce atita democratie,sa stea fara permis asa cum scrie in procesul verbal si macar 12 luni sa stie de o treaba si sa nu mai incalce legea,legea interpretata de acesti constatatori care constata prin simturile proprii si care simturi contravenienti trebuie sa stie si sa fie convinsi ca functioneaza perfect,foarte convinsi,sa aiba constatatorii puteri depline fara drept de contestatie iar amenzile,care si asa sint mai mari ca in multe tari din UE sa se mareasca macar de 10 ori sa stim de o treaba,cine calca pe bec macar sa poata intra direct in faliment.

  2. O nouă împărțire adm.si teritorială,ar fi necesară,pe regiuni istorice,cu legi și buget proprii,independente de capitală!!!Poate s-ar mai schimba ceva in țara asta !!!!!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *