Surse: Grecia nu testează Covid-19 toți turiștii care intră în țară. Greșeală de traducere

Grecia impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru persoanele de peste 60 de ani

Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că Ministerul Afacerilor Externe urmează să facă precizări oficiale despre situația testărilor Covid-19 la intrarea în Grecia. Astfel, conform surselor citate, în chestiunea testării obligatorii a turiștilor români care merg în Grecia, Ambasada României din Atena ar fi dat o traducere greșită – nefiind vorba despre o testare a tuturor turiștilor, ci doar una aleatorie.

CITEȘTE ȘI: Peste 100.000 de certificate digitale Covid au fost emise în doar câteva ore

De vină pentru această confuzie ar fi ambasada României din Atena, care ar fi tradus greșit. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat, anunțând că ”măsura efectuării, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la toate punctele de control a trecerii frontierei a devenit obligatorie”.

De altfel, inclusiv pe site-ul oficial de turism al Greciei se precizează faptul că turiștii sunt testați la întâmplare: ”Fiecare călător care ajunge în Grecia, indiferent de certificatul pe care îl are, poate fi supus unui control aleatoriu de sănătate. Dacă sunteți selectat, vă rugăm să rețineți că screeningul este obligatoriu. În caz de refuz, autoritățile își rezervă dreptul de a refuza intrarea în țară. Selecția se face printr-un sistem de eșantionare „EVA”, utilizat și în vara anului 2020.

Confuzia din România a fost generată și de declarațiile publice ale purtătorului de cuvânt al MAE, care a afirmat la un  post de televiziune că este vorba despre ”o testare rapidă” a tuturor turiștilor.

”Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai uşor să mergem în Grecia cu avionul. Turiştii care intră terestru în Grecia vor fi testaţi, nu contează că sunt vaccinaţi, testaţi, că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată”, a declarat Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE la Digi24.

De asemenea, MAE precizează că toate categoriile de persoane trebuie să completeze (cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de provenienţă) formularul Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact din Republica Elenă. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă ori semnala disfuncţionalităţi la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgenţă al Secretariatului de stat pentru protecţia cetăţeanului (Call Center travel.gov.gr): 0030 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00).

 

 Asociaţia Agenţiilor de Turism din România: ”Probabil că a fost o eroare de traducere”

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) susține că Grecia nu testează obligatoriu toți turiștii care intră în țară, fiind probabil vorba despre o greșeală de traducere.

”Un anunț publicat ieri, pe site-ul Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) și preluat de mass-media, a generat panică în rândul turiștilor. Anume, că toți turiștii care intră în Grecia, prin punctele de frontieră terestre, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, vor efectua în mod obligatoriu un test rapid anti-covid.

Autoritățile elene nu au făcut un astfel de anunț, ci au precizat că vor fi efectuate teste în mod aleatoriu, așa cum s-a procedat și până în prezent și așa cum procedează și alte țări. Probabil că a fost o eroare de traducere pe site-ul ministerului român, însă ANAT solicită o responsabilitate mai mare din partea MAE, mai ales că intrăm în plin sezon turistic și din ce în ce mai mulți turiști români optează pentru Grecia ca destinație. Un astfel de anunț poate declanșa, pe lângă panică, și un val de renunțări sau anulări. Orice anunț tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice.

Firește, ANAT solicită și autorităților elene să optimizeze controalele la frontieră, deoarece o staționare îndelungată la punctele de trecere a frontierei dăunează atât turiștilor care intră în Grecia dar și pot afecta turismul elen” – precizează ANAT într-un comunicat de presă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns