Surprize în județ, probleme pentru primar la Timișoara

Surprize în județ, probleme pentru primar la Timișoara

Surprize în județ, probleme pentru primar la Timișoara

Trei mari surprize în județ: Călin Dobra (PSD) a câștigat Primăria Lugoj, Gerald Simonis cea din Moșnița Nouă, ca independent, cu o majoritate decisivă, și Andrei Obreja, un tăânâr de viitor, la Primăria Pișchia.

Alfred Simonis (PSD) și-a adjudecat președinția Consiliului Județean Timiș, după ce a câștigat în majoritatea comunelor și în toate orașele timișene, cu excepția Timișoarei, singurul oraș în care Alin Nica (Forța Dreptei) l-a surclasat ca număr de voturi.

La Buziaș a câștigat liberalul Sorin Munteanu, colegul său de partid Claudiu Avramescu a câștigat la Făget, secretarul general al PNL Timiș, Dănuț Groza, a mai luat un mandat la Sânnicolau Mare, în timp ce Petru Roman, acum la PSD, a câștigat un nou mandat la Deta.

La Sacoșu Turcesc, tânărul pesedist Iulian Brocia l-a învins pe veteranul liberal Adrian Koller, aflat în funcție de 24 de ani, în timp ce Claudiu Coman (PNL) a câștigat încă un mandat la Sânandrei.

La Giroc a câștigat primarul interimar, liberalul Dan Vîrtosu.

Într-o altă comună periurbană de lângă Timișoara, Dumbrăvița, primarul USR Horia Bugarin a câștigat un nou mandat, la fel ca și colegul său de partid Andrei Tița, la Cenad.

De asemenea, USR Timiș a anunțat că a câștigat și Primăria Balinț.

Primarul Nicolae Birău, tot de la PSD, a câştigat un nou mandat în fruntea comunei Variaş.

În Ghiroda, actualul primar PNL, Ionuţ Stănuşoiu, a câştigat detaşat.

Conform datelor existente, PSD a mai câştigat primăriile la Deta (Petru Roman), Recaş (Aurel Pavel), Becicherecu Mic (Raymond Rusu), Tomeşti (Costel Medelean), V.V. Delamarina (Ioan Cardaş), Uivar (Bogdan Săvulescu), Saravale (Stoian Sava) sau Sânpetru Mare (Bogdan Petrean).

La Jimbolia, actualul edil Darius Postelnicu (PNL) a câştigat un nou mandat.

Alte oraşe cu edili liberali vor fi Ciacova, prin Petru Filip, respectiv Gătaia, prin Raul Cozarov.

Tot primar PNL vor avea şi Giarmata (Claudiu Mihălceanu, un nou mandat), Bethausen (Ioan Lihoni) sau Lovrin (Vasile Graur).

Haos și probleme de alcov la Primăria Timișoara

Prezența la vot la Timișoara la alegerile locale a fost, duminică, de 41,8%.

E sub media națională, dar mult peste ce s-a înregistrat în 2020, când doar 33% din cetățenii cu drept de vot au ales să și-l și exercite.

Datele arată, la Timișoara, următoarea situație, la primar:

Dominic Fritz (ATU) – 49,65% / 51.910 voturi

Nicolae Robu (PSD – PNL – 37,7% / 39.421 voturi

Ilie Sârbu (AUR) – 4,31% / 4.551 voturi

Marian Vasile (independent) – 2,23% / 2.336 voturi

Raul Olajos (REPER) – 1,96% / 2.051 voturi

Cristian Alin Moș (independent) a făcut 0,98%, adică a adunat 1.023 voturi. A convins mai mult decât Ana Marcela Baș, de la SOS, cu 1.900.

La Consiliul Local Timișoara, situația arată în felul următor:

ATU – 41,8% / 43.157 voturi

PSD – PNL – 34,78% / 35.911 voturi

AUR – 10,34% / 10.673 voturi

REPER – 4,51% / 4.655 voturi

SOS – 3,43% / 3.541 voturi

Și Dominic Fritz, și Nicolae Robu au adunat mai multe voturi decât alianțele pe care le reprezintă. Consiliul Local Timișoara are 27 de membri.

De aici situația se complică. Duminică seara, la anunțarea victoriei, Dominic Fritz a clamat că Timișoara a dat tonul că “pesedismul, PSD și naționaliștii” au fost învinși.

Însă are o mare problemă în Consiliul Local Timișoara, unde USR/ADU va avea 12 consilieri locali, PSD-PNL va avea 11, iar AUR va avea 4. Ar mai părea în joc doar ultimul loc al celor de la PSD-PNL, care ar putea reveni până la urmă alianței lui Fritz.

Ceea ce îl pune în mare dificultate pe “luptătorul” Dominic Fritz, care va trebui să facă o alianță pentru a-i trece la vot proiectele în consiliul local, fie cu “ciuma roșie-galbenă” PSD-PNL, fie cu blamații “naționaliști” de la AUR.

Până la numărătoarea finală, în curtea din spatele Primăriei Timișoara, luni, 10 iunie 2024, la ora 12, mai mulți șefi de secție de votare așteptau recepția proceselor-verbale. Unii au cedat după mai bine de 36 de ore de privațiune de somn și a fost nevoie de intervenția echipajelor de Salvare.

Asta, din cauza lipsei de organizare și, aparent, a personalului insuficient.

Dincolo de aceste aspecte, care conturează clar victoria Alianței PSD-PNL, în ansamblu, au mai rămas de numărat voturile din câteva secții, la ora redactării acestui material.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Drulă demisionează de la conducerea USR / Clotilde Armand și Radu Mihaiu au pierdut alegerile


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Surprize în județ, probleme pentru primar la Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *