Suntem COBAI cu acte-n regulă! De ce nu se fac publice denumirile alimentelor periculoase depistate în magazine

control alimente

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin direcțiile județene, au făcut, de-a lungul timpului, publice o serie de controale pe care le-au efectuat la diverse unități agro-alimentare, indicând neregulile depistate: produse infestate cu salmonella, cu E-Coli, nerespectarea condițiilor de depozitare a acestora etc.

De cele mai multe ori, însă, autoritățile nu au făcut publice denumirile acestor produse, ridicând, astfel, un semn de întrebare în rândul populației, sporind totodată îngrijorarea consumatorilor.

”Vrem să știm cum se numește produsul, ca să nu-l mai cumpărăm” – este doleanța multora dintre români atunci când se anunță rezultatele unui astfel de control. Din datele obținute de la reprezentanții ANSVSA a reieșit că există o piedică legislativă în dezvăluirea numelui unui produs sau al unei firme, cu excepția unor situații grave sau când un produs alterat a fost comercializat deja înainte de efectuarea unui control.

Citeşte şi: Interpreta hit-ului Lambada, găsită moartă în maşină. Sfârşitul cumplit pe care l-a avut solista trupei Kaoma

Autoritățile române susțin că trebuie urmată o procedură riguroasă și verificat fiecare detaliu ce are legătură cu produsul respectiv: cum pleacă de la producător, cum este ambalat, cum ajunge la distribuitor sau cum este comercializat. Toate aceste lucruri presupun însă timp.

Dacă numele acelui produs este imediat dezvăluit, autoritățile s-ar trezi cu o sumedenie de procese intentate de firmele a căror imagine a fost prejudiciată fără a fi dovedită culpa directă. Doar atunci când există rezultate concrete și s-a urmărit întreg traseul parcurs de un produs până când acesta ajunge pe rafturile magazinelor, autoritățile au dreptul de a da publicității numele acestuia.

De asemenea, acestea au ținut să precizeze că se iau toate măsurile necesare pentru ca populația să fie în siguranță: se retrag produsele contaminate, se dau amenzi, se suspendă activitatea și se informează populația în acord cu prevederile legale.

În cursul anului trecut, de exemplu, au fost retrase mai multe produse comercializate pe piața românească, unele chiar de către producătorii lor: piper alb măcinat de la Carrefour, înghețată ”Aloma Tiramisu” de la Nestle, covrigei cu sare și cu mac ”Proxi” de la Profi, biscuiți Disney Frozen de la Jumbo, Auchan și Billa, ciocolată ”Crazy Collection” și minibatoane de Snickers, Milky Way și Mars.

Pe de altă parte, au existat și produse retrase de pe piața românească fără ca ANSVSA să le indice: lapte pasteurizat, ouă, carne, apă îmbuteliată, unele de fabricație autohtonă, altele provenite din import.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *