Hai la lucrări de licenţă, neamule! Până unde a ajuns hoţia

Hoţia a ajuns, în rândul unei bune părţi a opiniei publice, un fapt scuzabil, omenesc. Iar hoţul e privit, nu în puţine rânduri, ca un om onorabil, adesea fiind, bine-mersi, o persoană publică.

Nu trebuie să ne mirăm, aşadar, că apar pretudindeni anunţuri publicitare pentru fărădelegi. Cum ar fi, de pildă, confecţionarea contra-cost – de fapt, pe bază de furt de la adevăraţii autori ai materialelor ştiinţifice – de lucrări de licenţă şi disertaţii.

Anunţul din imagine e postat într-un loc foarte circulat, mai exact într-una dintre staţiile de tramvai din Timişoara. Cu număr de telefon, fără probleme. În cazul ăsta, fără tarif afişat, căci, desigur, e negociabil.

Piaţa naţională a licenţelor şi disertaţiilor e foarte răspândită. S-a umplut internetul de anunţuri, iar între furnizori concurenţa e acerbă. „La 350 de lei bucata” sau „Pornind de la 450 de lei” sună cele mai răspândite postări – chiar şi pe bloguri dedicate „afacerii” – referitoare la lucrări de diplomă pentru care beneficiarul trebuie doar să pună banul jos şi treaba-i rezolvată.

Nu mai e nevoie să-ţi toceşti coatele prin biblioteci şi la masa de scris cu lunile, consumând sute sau chiar mii de ore pentru întocmirea unui material ştiinţific riguros. E ca la talcioc, ca şi cum ai cumpăra o geacă sau o pereche de cizme. Şi te-ai făcut mare medic, jurist, inginer, economist sau ce te mai pasionează.

Se află în văzul lumii, nu doar pe internet, ci şi în staţiile de transport public, ca şi cum ar fi vorba de-o ofertă de angajare sau de vânzări-cumpărări de chestii mărunte.

„Aşa merge treaba, mulţi fac asta”, îşi zic unii compatrioţi şi, zău, ei chiar n-ar trebui să se indigneze dacă-s operaţi de apendicită când au piatră la rinichi sau li se dărâmă casa ridicată de-un constructor licenţiat pe bază de copy-paste, la preţ de venit minim garantat.

Problema e că putem păţi aşa ceva cu toţii, nu doar turma indiferentă. Peste nişte ani va fi, poate, în firea lucrurilor să vedem la lumina zilei anunţuri de mică publicitate pentru spargeri de apartamente sau chiar pentru fărădelegi mai grave, într-o ţară în care mafia cu gulere albe şi capete seci e deja privită ca onorabilă de către masele populare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Hai la lucrări de licenţă, neamule! Până unde a ajuns hoţia

  1. au exemple de urmat ponta kovesi pandele toba si cine stie cati analfabeti sant dottore.pai daca si ministrul justitiei vai de studiile lui de la chisinau atunci ce sa creada tineretul studios ha ca merge mai ales daca esti
    membru.

Lasă un răspuns