Suferinzii de boala sărăciei rămân fără fonduri

TBC

Tuberculoza (TBC) a fost anul trecut prima cauză de mortalitate la nivel mondial, depăşind HIV/SIDA, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În România, în fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei, iar ultimul raport al OMS a atras atenţia asupra provocărilor majore pe care le pune tuberculoza rezistentă la medicamente.

Subdiagnosticarea sau diagnosticarea târzie şi lipsa medicamentelor necesare duc la apariţia tuberculozei multi-drog rezistente (TB-MDR) şi a tuberculozei extrem de rezistente la tratament (TB-XDR).

Din cele peste 14.000 de diagnostice de TBC puse în țara noastră în 2015, în județul Timiș s-au înregistrat anul trecut 318 cazuri noi și 78 de recidive.

Au fost depistați 17 copii bolnavi cu vârsta sub 14 ani. Numărul pacienților cu TB-MDR în 2015 a fost de 19 în județul nostru, iar la nivel național, de 510.

Seroprevalența infecției HIV în rândul bolnavilor de TBC a fost de șase cazuri în Timiș. Succesul terapeutic s-a înregistrat la peste 85 la sută dintre pacienții internați. Potrivit specialiștilor, creșterea continuă a nivelului de trai rămâne o condiție necesară a scăderii îmbolnăvirilor de TBC atât în Timiș, cât și la nivel național.

Potrivit Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei, costul spitalizării unui pacient cu TB-MDR, timp de 90 de zile, fără alte complicaţii, este cuprins între aproximativ 12.000 şi 18.000 de dolari. Deşi tratamentul tuberculozei este gratuit în România, fondurile publice nu ajung pentru formele rezistente ale bolii.

Tratamentele acestora sunt asigurate, prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei din România (PNCT), din finanţări ale Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei şi Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Proiectele cu finanţare externă se vor termina în 2017, iar pacienţii cu forme rezistente ale tuberculozei nu vor mai avea acces la tratament.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR) a propus creşterea bugetului PNCT pentru asigurarea tratamentelor şi a diagnosticului rapid al TBC şi preluarea intervenţiilor de suport pentru pacienţi de către administraţiile locale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *