Suferința umană, exploatată la maximum

laborator medical

Laboratoarele de analize medicale au devenit afaceri înfloritoare în ultimii ani. Alături de farmacii, care au apărut aproape la fiecare bloc din Timișoara, aceste laboratoare s-au transformat în adevărate fabrici de făcut bani, fiind exploatată la maximum suferința umană.

Expansiunea s-a făcut după o rețetă atent studiată, cu un marketing extrem de agresiv, cultivat aproape exclusiv în zona medicilor de familie și a celor specialiști. Concret, multe dintre aceste laboratoare au inventariat toată plaja medicilor care fac trimiteri pentru analize, după care i-au contactat și i-au motivat cu diverse recompense pentru a face un singur lucru: trimiteri medicale către laboratorul propriu.

Formulare cu dedicație

Afacerea a prins repede, medicii arătându-se foarte receptivi la metoda propusă de laboratoarele de investigații medicale. Scenariul este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Medicul îi recomandă pacientului un anumit laborator, sub pretextul că acolo se fac analizele cu cea mai mare acuratețe, că pentru boala resepctivă cei recomandați sunt foarte potriviți, că alții mai dau greș; pe scurt, că pacientul ar fi mai câștigat dacă ar face analizele la un anumit laborator.

Nu e vorba doar de o simplă recomandare, pentru că medicii au chiar și formulare emise de laboratoarele respective, în care sunt specificate tipurile de analize și prețurile practicate. Totul este pregătit până în cele mai mici detalii. De cele mai multe ori, pacientul acceptă ”recomandarea”, mai ales că nu prea are scăpare.

Chiar dacă este conștient că poate apela la orice alt furnizor, nu își permite ”luxul” de a-l supăra pe doctor. Este perfect explicabil, pentru că, în final, va ajunge cu rezultatele la același medic, care ar putea să-i reproșeze alegerea altui laborator. În aceste condiții, pacientul se supune ”indicațiilor” medicului și astfel mecanismul este pus în mișcare. Cât este el de sustenabil se poate observa chiar la laboratoarele medicale, unde nu se poate face nici o investigație până nu este bifat în registre numele medicului care a făcut trimiterea. E clar că operațiunea se face pentru stabilirea comsionului, că doar nu s-ar pierde atât timp doar de dragul statisticii…

CJAS anunță controale dure

Aceste practici nu vor fi tolerate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, instituția care împarte banii asiguraților. ”E dreptul pacienților să își aleagă furnizorul de servicii medicale, locul unde dorește să își efectueze investigațiile.

Medicii nu au dreptul să îi oblige pe pacienți să se adreseze unui anumit furnizor. În cazul în care vom avea sesizări scrise, vom demara controale dure la furnizorul respectiv”, a declarat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al CJAS Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *