„Succesuri” în serie pentru tânăra anonimă care a ajuns șefă peste noapte în Primăria Timișoara

PMT pe lat

În viitoarea capitală europeană a culturii, mai multe creșe nu au autorizație sanitară!

Conform unei adrese emise, în 10 mai 2018, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș către Serviciul Public Creșe al Primăriei Timișoara și intrată în posesia noastră, câteva dintre creșele în care timișorenii își duc copiii nu au primit autorizații sanitare din cauza unor încălcări clare ale legislației depistate de inspectorii DSP.

Micuții sub doi ani, puși în pericol

Este vorba, în principal, de “utilizarea sălilor de clasă/grupă în regim de dublă funcționalitate – sală de joacă și dormitor – și desfășurarea activităților specifice inclusiv la nivelele superioare ale imobilelor pentru copii cu vârsta sub doi ani”.

Da, legea nu permite ca micuții să doarmă acolo unde se joacă și nici ca pruncii sub doi ani să stea la etaj, doar că aceste prevederi sunt socotite, probabil, simple mofturi la Timișoara, culmea, într-un oraș al cărui primar, Nicolae Robu, se autodefinește ca “om ultracorect, ultracinstit și cu profund respect pentru lege”. Evident, nu zice nimeni că primarul este vinovat pentru orice tâmpenie făcută de subordonații săi, doar că disfuncționalitățile din cadrul Serviciului Public Creșe i se datorează în mare parte.

Terminăm de prezentat și celelalte nereguli constatate de inspectorii direcției de sănătate și vă explicăm legătura de cauzalitate dintre primarul Nicolae Robu și haosul din Serviciul Public Creșe.

Claie peste grămadă la două creșe

În adresa DSP este prezentat și un alt motiv al neautorizării câtorva creșe timișorene – absența unui spațiu de primire corespunzător dimensionat -, condiție prevăzută de Ordinul ministrului sănătății nr. 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor: “Unitățile pentru antepreșcolari (creșe, leagăne) și pentru preșcolari (grădinițe, case de copii) vor fi prevăzute cu încăperi pentru primire (filtru-vestiar), situate la fiecare nivel al clădirii, iluminate și ventilate natural și dimensionate astfel încât să se evite aglomerarea la orele de vârf (primire, plecare)”.

Direcția de sănătate admite, în adresa de luna trecută, că “în majoritatea cazurilor acest filtru a fost organizat prin amenajarea corespunzătoare (măsuțe, scaune, dulăpioare etc.) a holului de primire” și că situația a fost “acceptată de instituția noastră cu condiția ca spațiul să fie suficient de generos”, cu două excepții, Creșa 2 Cosânzeana (str. Martir Silviu Motohon nr. 53) și Creșa 7 Prâslea cel Voinic (str. Independenței nr. 18), unde “suprafața holurilor este improprie pentru această destinație”.

Contradicții hilare

Reprezentanții DSP Timiș atrag atenția conducerii Serviciului Public Creșe că se contrazice singură în documentele puse la dispoziția inspectorilor: “Vă recomandăm reanalizarea documentațiilor depuse, deoarece în cazul Creșei 2 Cosânzeana, în declarația pe proprie răspundere, holul are 13,50 metri pătrați, iar în schița cu detalii de structură, același hol are o suprafață de 38,47 mp (suficient pentru cele două grupe).

cosanzeana

Creșa 2 Cosânzeana, de pe strada Martir Silviu Motohon

Diferențe semnificative apar și în cazul Creșei 7 Prâslea cel Voinic (holul în memoriul tehnic are 11,48 mp, iar în schiță are 12,93 mp, în cazul sălii de grupă, între memoriul tehnic și schiță apare o diferență de 11,50 mp, iar dormitorul este mai spațios cu peste zece mp). Care sunt dimensiunile reale?”.

Lipsuri nepermise

Alt aspect neconform: “În cazul Creșei 7 Prâslea cel Voinic, deși dumneavoastră-i susțineți existența în adresa 1.204/25.04.2018, nu am regăsit spațiul destinat asistenței medicale (prevăzut de Ordinul ministrului sănătății 1955/1995 actualizat) nici în declarația pe proprie răspundere nr. 583/16.02.2018, nici în memoriul tehnic, nici în schița cu detalii de structură”.

praslea cel voinic

Creșa 7 Prâslea cel Voinic, de pe Strada Independenței

 

Nici în cealaltă locație, cea din str. Suceava, nr. 13 A, Creșa 2 Cosânzeana nu a avut mai mult noroc, imobilul de la această adresă neprimind autorizație sanitară din cauza absenței grupului sanitar pentru personalul adult.

Promovare peste noapte

Și acum să vă explicăm de ce considerăm că primarul Nicolae Robu nu poate pretinde că nu a contribuit, chiar decisiv, la haosul din Serviciul Public Creșe.

Într-un articol publicat în ediția din 16 octombrie 2017 a „Renașterii bănățene” și intitulat “O tânără anonimă a ajuns, peste noapte, șefă în Primăria Timișoara”, v-am relatat cum doamna Patricia-Chelbu Goje a ajuns, la doar 23 de ani și fără nici un fel de experiență, în postul de director al Serviciului Public Creșe.

Angajată în primărie în luna februarie 2017, în urma unui concurs organizat pentru un post de inspector de specialitate II, tânăra în cauză a fost considerată de primarul Nicolae Robu ca fiind persoana potrivită pentru funcția de director la Creșe, astfel că a numit-o, peste noapte, în funcția respectivă! Iată că sloganul “Pentru că putem!”, lansat de pesediști, li se potrivește de minune și liberalilor, sunt toți o apă și-un pământ…

patricia chelbu goje 1

Patricia Chelbu-Goje are zero experiență, dar o grămadă de pile

Înainte de a publica articolul din toamna trecută, am solicitat Direcției Comunicare a Primăriei Timișoara informații cât se poate de publice cu privire la ascensiunea fulminantă a Patriciei Chelbu-Goje. Ni s-a cerut să așteptăm 30 de zile, dar n-am primit răspunsul nici după… nouă luni!

Experiență – nu, pile – da

Recent, site-ul www.pressalert.ro a readus-o în prim-plan pe tânăra doamnă Chelbu-Goje, titlul articolului publicat în 6 iunie fiind edificator: “Soția prietenului interlopului Boncu, <unsă> de primarul Robu, fără concurs, ca șef al serviciului public de creșe. Amenințări pentru instituirea omertei”…

Ne-a amuzat teribil inocența mimată de întâiul om al urbei, primarul Nicolae Robu, care a oferit propria versiune a modului în care s-a pricopsit Serviciul Public Creșe cu o asemenea “profesionistă” drept șef: ”Informându-mă ce posibilități avem, care sunt persoanele dintre care aș putea să numesc pe cineva ca director interimar, am ajuns la concluzia că dânsa este cea mai potrivită și am numit-o. Nu trebuie să ai neapărat experiență. Eu am încredere în tineri. Face treabă foarte bună, în orice caz”.

 

Daaaaa, foarte bună treabă face doamna Patricia, asta reiese și din adresa Direcției de sănătate, nu-i așa? Și cum adică „este cea mai potrivită”?! Cum e posibil ca o tânără abia angajată să fie văzută de primarul Robu drept cea mai potrivită pentru funcția de director?!

Așadar, toți angajații mai vechi, cu experiență, sunt considerați incapabili de către Nicolae Robu, care, profitând la maximum de prerogativele funcției, sfidează logica și bunul-simț printr-o numire scandaloasă.

Dincolo de informațiile prezentate de pressalert.ro, conform cărora doamna Chelbu-Goje ar face parte din cercurile în care se învârte și consilierul personal al primarului, Ionuț Nasleu, noi am aflat și un alt detaliu, nu fără importanță: părinții Patriciei se află într-o strânsă relație de amiciție cu promovata ilegal la șefia Serviciului Resurse Umane al Primăriei Timișoara, Rodica Aurelian, celebra funcționară cu Lexus și apartament în Tenerife, o altă subordonată căreia primarul Robu îi ține spatele cu un devotament admirabil.

Până la urmă, Nicolae Robu are dreptate. Nu trebuie să ai neapărat experiență ca să ajungi șef peste noapte în Primăria Timișoara, este suficient să ai pile. Cu cât mai multe, cu atât mai bine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “„Succesuri” în serie pentru tânăra anonimă care a ajuns șefă peste noapte în Primăria Timișoara

  1. Asta se intampla zilnic in Bucuresti, la firmele de stat.
    Fete tinere, mucitoare, ajunse experte in informatica, dar nu gasesc tasta enter sau mai rau, ajunse pe posturi de conducere.
    Am un lapsus..Cum se numesc fetele acelea care te fericesc acolo jos si primesc foloase materiale directe sau indirecte?

  2. As vrea si un articol despre doctorii pusi in functie. O doamna Dr. GINECOLOG consulta zeci de copii in cresele din Timisoara. Sa nu mai vb de meniul ce il au micutii, meniu avizat de catre un medic: cereale nesquik, cremvusti, napolitane joe si alte dulciuri din comert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *