Suc și ciocolată cu standard dublu

Comparativ cu alte țări, în magazinele noastre, aceleași produse au o calitate mai scăzută, arată un studiu cu privire la existența standardului dublu de calitate, realizat de InfoCons, o asociație pentru protecția consumatorului.

În urma cercetării au fost identificate două produse cu diferențe în lista de ingrediente și valori nutriționale, respectiv Fanta portocale și Milka ciocolată cu lapte. În cazul băuturii răcoritoare, conform analizei produselor din trei țări, au fost sesizate diferențe cu privire la conținutul de suc de fructe: România – minimum cinci la sută suc de portocale, din concentrat, Marea Britanie – 3,7 la sută suc de portocale și 1,7 la sută suc de citrice, din concentrat, iar Spania: opt la sută suc de portocale, din concentrat.

O altă diferență sesizată este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se cinci aditivi, în cele din Marea Britanie opt iar în Spania, zece aditivi.

În ceea ce privește produsul Milka ciocolată cu lapte alpin, în urma analizei produselor din două țări, principala diferență pe care o observăm se referă la numărul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta având rolul de a înlocui parțial ingredientul de o calitate superioară, dar mai costisitor – unt de cacao.

Făcând diferența, reiese un conținut diminuat al grăsimilor bune din produsul comercializat în România, respectiv 11grame la 100 de grame, față de produsul echivalent din Spania (12 grame). Diferențe pot fi sesizate și în ceea ce privește conținutul de glucide (mai mare la produsul comercializat în țara noastră), de proteine (mai mic la produsul din România) și sare (mai mic la produsul comercializat în țara noastră).

În urma efectuării unor cercetări similare, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia și Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calității produselor vândute de unele companii în Est, față de cele din Occident.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.