Sub semnul eleganţei eterne

elegantei

Sub semnul eleganţei eterne

Exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Banatului stă sub semnul feminității și al eleganței, căci este vorba despre niște perechi de pantofi confecționați la Timișoara, dar care ar face față cu brio în cele mai selecte show-uri de modă din lume.

Încălțările datează din anul 1970, au fost produse de Fabrica Guban și au fost donate muzeului de prof. univ. dr. Pia Brînzeu, în anul 2020.

CITEȘTE ȘI: Un nou Cod galben de vreme rea în 16 județe. Meteorologii anunță averse, vijelii și grindină

‘’Pantofii sunt realizați la comadă, din piele naturală, și au aparținut doamnei Pia Brînzeu, eseist și critic literar, profesor la catedra de engleză a Facultății de Filologie, Universitatea din Timișoara și prorector al Universității de Vest din Timișoara. Străbunicul donatoarei a fost dr. Karl Diel, un strălucit chirurg din Jimbolia.

El s-a căsătorit cu fiica medicului Curții Imperiale de la Viena, Aloysia Cecilia Katharina Gombocz Bayer de Rogacz și a avut trei copii.

Primul născut a fost Ludwig Diel, un medic cunoscut în Banat, care s-a căsătorit cu Aneta (Netti) Huberta Antonia Schirmer din Innsbruck (Austria), fiica acestora, Carla Ludovica Aneta, devenind soția marelui academician dr. Pius Brînzeu’’, subliniază reprezentanţiii MNaB. „14 mai 2013.

Mă hotărăsc să fac ordine în ultimul dulap rămas neatins după moartea bunicii, întâmplată acum trei decenii și jumătate.

Dorința de igienizare, presiunea modernității, mai exact a consumerismului postmodern, care cere tot mai mult loc pentru obiectele aduse acasă după un shopping reușit, precum și nevoia de loc pentru generațiile tinere, mă fac să renunț la plăcerea mea, asemănătoare cu cea a bunicii, de a stoca lucruri vechi și nefolositoare, dar greu de aruncat.

Este vorba despre cinci rafturi îndesate cu obiecte păstrate începând cu anii ‘30 ai secolului trecut (…) Desigur, amintirea sa va rămâne cu mine atât timp cât voi trăi, dar atmosfera din dulap s-a pierdut pentru totdeauna.

Bunica a murit a doua oară”, scrie Pia Brînzeu în al său ‘’Jurnal de familie’’, aflat în manuscris.

Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Tudor Arghezi, Gheorghe Gheorghiu – Dej și Elena Ceaușescu au purtat pantofi Guban.

Fabrica își are rădăcinile în Timișoara, în anul 1935, când Blaziu Guban (1908 – 1978) concepe revoluționara cremă de ghete Guban, iar prima pereche de pantofi a ieșit pe poarta fabricii în anul 1959.

În timp, datorită calității, confortului, eleganței și a modelelor deosebite, fabrica a ajuns celebră și peste hotare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *