Studenţii timişoreni ameninţă că vor ieşi în stradă

casa de cultura

Mărul discordiei îl constituie clădirea Casei de Cultură care le este destinată, din care ar putea fi evacuaţi la sfârşitul acestei luni


În cazul în care vor rămâne fără clădirea în care de câteva decenii îşi desfăşoară o mulţime de activităţi culturale studenţii timişoreni ameninţă că vor recurge la proteste. Conducerea Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara vrea să reia discuţiile cu reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice, pentru a ajunge la o înţelegere, privind închirierea imobilului, contractul între cele două părţi urmând să expire la sfârşitul acestei luni.

Poveste fără sfârşit

În anul 2004, cultul romano-catolic a dat în judecată statul român, solicitând să i se retrocedeze imobilele confiscate de comunişti şi, în baza Legii 501/2002, le-a primit înapoi. Pe lista clădirilor revendicate se aflau instituţii de învăţământ precum Liceul Teoretic „Bela Bartok”, Colegiul Naţional Bănăţean şi Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”.

Pe lângă faptul că în 2005 a intrat în posesia clădirilor, episcopia s-a ales şi cu o sumă importantă provenită din închirierea acestora.

vlad-garboniPe când casele de cultură ale studenţilor se aflau încă în subordinea Autorităţii Naţionale de Tineret, secretarul de stat de la acea vreme, peter Kovacs, s-a întâlnit cu episcopul-vicar, excelenţa sa Martin Ross, pentru a decide soarta imobilului. După o serie de discuţii,s-a ajuns la următoarea concluzie: „Dacă vor exista documente care vor demostra intenţia Ministerului Educaţiei de a ridica o nouă clădire, Episcopia Romano-Catolică îi va lasa pe studenţi în sediul vechi până la finalizarea construcţiei”.

Salvarea vine în ultimul moment

De la jumătatea acestui an, situaţia la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara a devenit tot mai critică. În vară, cei aproximativ 2.000 de studenți implicaţi în activităţile culturale de acolo riscau să nu mai aibă sediu.

Casa de Cultură a Studenților funcționează într-o clădire care a fost retrocedată, iar Ministerul Tineretului și Sportului, care acum coordonează activităţile în aceste case de cultură, refuză să mai plătească chiria uriașă de peste 18.000 lei lunar. Vlad Gârboni, directorul instituției, spune că, în perioada 1 iunie 2015 – 1 iunie 2016, între Episcopia Romano-Catolică, deținătoarea imobilului, și Casa de Cultură a Studenților a fost semnat un contract de comodat. Astfel, în această perioadă, ministerul nu a plătit nici un leu chirie către episcopie. „Ministerul nu a mai dorit însă să aloce bani pentru plata chiriei pe motiv că este prea mare, astfel că până la sfârșitul lunii decembrie trebuie să evacuăm clădirea, dacă nu se găseşte la o soluție.

După demersurile întreprinse de directorul instituţiei, cele două părţi s-au aşezat la masa negocierilor şi au semnat un nou contract de închiriere, dar numai pentru o perioadă de şase luni. La sfârşitul lunii decembrie, contractul de închiriere va expira, iar cele 16 ligi studenţeşti din cadrul universităţilor timişorene ameninţă că dacă tinerii care activează în această instituţie vor fi evacuaţi din clădire vor ieşi în stradă.

„Din partea Episcopiei Romano-Catolice am avut foarte multă înţelegere. Pe lângă faptul că nu am plătit chiria o bună perioadă, nu ne-au solicitat niciodată să plătim penalităţile de întârziere. În schimb, nu înţeleg lipsa de implicare a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Dacă s-ar încheia un contract de închiriere pentru o perioada de trei sau cinci ani, am putea face investiţii, sponsorii s-ar îndrepta spre noi, dar în aceste condiţii este extrem de greu”, a mai spus Vlad Gârboni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *