Studenţii se pregătesc pentru examenul … cazării. Vezi cu cât cresc chiriile în Timişoara, în această perioadă

În fiecare an, la sfârşitul verii, preţurile la chirii cresc semnificativ. Studenţii din anii terminali, care încep un nou an universitar, caută apartamente de închiriat, pentru a avea un confort sporit. Sătui de viaţa de cămin, ei lasă locurile pentru o cameră într-un apartament pe care îl împart cu doi sau trei prieteni.

Cu mai bine de o lună înainte de începerea anului universitar, proprietarii şi agenţiile imobiliare au crescut deja preţurile la chirii în Timişoara.

Potrivit experţilor imobiliari, o garsonieră sau un apartament cu o cameră se închiriază în medie cu 190- 220 de euro, iar un apartament cu două camere ajunge şi la 300 de euro, dar preţul mediu de închiriere este de 230 de euro. În cazul celor cu trei camere se percepe o sumă de 300 de euro şi, în funcţie de facilităţi, acesta poate ajunge până la 500 de euro.

În ultimul timp, din cauza ofertei bogate, preţurile de închiriere au crescut în medie cu aproximativ opt la sută.

Căminele, o variantă mai puţin comodă

Universitatea PolitehnicaTimişoara (UPT) dispune de 6.200 locuri, în 16 cămine, iar taxele lunare sunt între 95 şi 110 lei. Profesorul universitar Daniel Dan, prorectorul UPT, ne-a declarat că toate cămine au fost renovate , iar în acest an a fost refăcută instalaţia electrică la Căminul 2MV. „Universitatea noastră asigură cazare pentru toţi studenţii, toate cămine având la nivelul fiecărui palier o bucătărie şi o mică spălătorie ( cu maşini de spălat rufele). Avem şi două clădiri cu garsoniere, destinate mai ales doctoranzilor şi cadrelor didactice din universitate”, a precizat prorectorul.

La rândul ei, Universitatea de Vest din Timişoara dispune de zece cămine, adică de 3.000 de locuri de cazare, ceea ce acoperă doar 60 la sută din capacitate. Studenţii plătesc între 90 şi 115 lei/lună în funcţie de câţi locuiesc într-o cameră. În general, în camere sunt cazaţi între doi şi patru studenţi.
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” dispune de şapte cămine renovate, respectiv de 2.450 de locuri.

„Pentru studenţii care învaţă la forma cu plată, taxa de cazare este între 185 şi 310 lei, iar pentru cei de la buget, între 75 şi 200 de lei. Există şi un cămin de garsoniere, destinat doctoranzilor şi studenţilor căsătoriţi”, a declarat prof. univ. Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al UMF „Victor Babeş”. Din toamnă, aceste taxe ar putea creşte, în condiţiile în care consiliul de administraţie va decide acest lucru.

Cinci cămine studențești, dintre care trei renovate, unul în plin proces de reabilitare și altul care urmează să fie pus la punct, aceasta este zestrea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. „Cele cinci cămine dispun de peste 1.400 de locuri, iar taxele variază între 350 de lei, pentru studenții aflați la forma cu plată, și 135 pentru cei de la buget”, ne-a declarat prof. univ. Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Preţurile chiriilor, mai mari cu opt procente

În lunile august şi septembrie, cererea pentru apartamente de închiriat este mai mare cu circa 25 la sută. Datele specialiştilor în domeniu semnalează, înainte de începerea anului universitar, o tendinţă clară de majorare a chiriilor în marile oraşe.

Potrivit agenţilor imobiliari, preţurile cresc în această perioadă cu până la opt procente. Acest lucru este indus şi de faptul că că oferta rămâne în mare aceeaşi, dar cererea creşte simţitor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Studenţii se pregătesc pentru examenul … cazării. Vezi cu cât cresc chiriile în Timişoara, în această perioadă

  1. Nu stiu ce inseamna la dumneavoastra „in general” dar in majoritatea cazurilor in camere sunt 5 oameni. abia ai loc sa te misti, sa nu mai vorbim de frigider. Unde sa-si bage 5 oameni mancarea intr-un frigider ?Suntem ca sardinele mai ales primavara/vara!

Lasă un răspuns