Străinii, interesați de terenurile din România. Cele mai multe hectare le au în Timiș, Brașov și Arad

Fermierii pot depune cererile de plată pentru anul 2024

Străinii, interesați de terenurile din România. Cele mai multe hectare le au în Timiș, Brașov și Arad.

În ultimii ani a devenit o obișnuință ca Aradul să fie mereu în topul național al județelor atunci când vine vorba de tranzacțiile agricole.

Lună de lună, Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizează dinamica imobiliară din fiecare județ.

Iar Aradul iese mereu în evidență prin numărul mare de tranzacții în sectorul terenurilor agricole.

CITEȘTE ȘI: Surpriză de proporții la alegerile primarilor din Timiș!

Acum, ANCPI a analizat și originea proprietarilor de terenuri agricole, iar județul nostru se face din nou remarcat: străinii au peste 1,3 mii hectare!

Și în luna iulie cele mai multe terenuri agricole extravilane s-au vândut în județul Arad.

ANCPI a evidențiat 896 de terenuri agricole vândute în extravilan.

Iar în intravilanul unităților administrativ teritoriale din județ s-au vândut 364 de terenuri cu construcții și 172 fără construcții.

Revenind la terenurile agricole, Aradul conduce în clasamentul național cu câteva sute de tranzacții față de restul județelor.

Așadar, dacă în Arad au fost tranzacționate 896 de terenuri agricole, în Timiș numărul tranzacțiilor a fost de 445 și în Bihor de 460.

De remarcat că, din totalul pe țară, județul Arad este responsabil de aproximativ 10% din vânzările din luna iulie.

Și totul în condițiile în care, încă, legea care va permite o vânzare mult mai facilă a terenurilor către străini este încă în dezbaterea Camerei Deputaților, fiind aprobată tacită de către Senat.

În top 3 național

În total, în România sunt 9,5 milioane de imobile şi 8,1 milioane de hectare cu categoria de folosinţă „teren agricol”, din care 25.063 de imobile sunt deţinute de cetăţeni străini, care au 0,3% din terenul agricol românesc, arată datele ANCPI citate de Mediafax.

Există însă câteva județe care se remarcă prin prezența străinilor, iar Aradul este unul dintre ele.

Potrivit datelor ANCPI cele mai multe hectare de teren deținute de străini sunt în Timiș – 3.034, umar fiind de Brașov – 1.554 hectare și Arad – 1.333 hectare.

La polul opus, străinii nu sunt interesați aproape deloc de suprafețele agricole din București (7 hectare), Gorj (30 hectare) şi Vrancea (36 hectare).

Capitalul străin

„Există o tendință în județul nostru ca firmele să tranzacționeze între ele terenurile agricole, ceea ce explică numărul crescut a vânzărilor raportate de către ANCPI.

În fapt, terenurile din județ sunt aceleași.

În ceea ce privește interesul străinilor pentru terenuri, mare parte din aceste societăți care tranzacționează terenurile sunt deținute de străini: italieni, danezi, nemți, unguri”, a explicat George Simonca, consultant imobiliar.

Pe de altă parte, prețurile terenurilor agricole au stagnat în mod special pentru că a existat o restricție a tranzacțiilor către cetățenii străini.

Modificări tacite în Senat

Legislația privind vânzarea terenurilor agricole este și ea în continuă schimbare.

La începutul verii, senatorii au adoptat tacit proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului. Momentan proiectul este înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere, cerându-se rapoarte de la: Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice; Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

De asemenea Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trebuie să avizeze acest proiect. Actul normativ a fost inițiat de parlamentari USR PLUS, UDMR și PNL și se bucura inclusiv de susținerea ministerului agriculturii, Adrian Oros.

 

aradon


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *