Stocuri de vaccin, la Timișoara, împotriva infecției cu variola maimuței

Stocuri de vaccin, la Timișoara, împotriva infecției cu variola maimuței

Stocuri de vaccin, la Timișoara, împotriva infecției cu variola maimuței.

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara anunță că sunt stocuri de vaccin împotriva infecției cu variola maimuței.

Serul se administrează ca măsură de profilaxie postexpunere.

Variola maimuței, mpx sau mpox este o boală virală cauzată de un virus ce aparține familiei poxvirusurilor.

Transmiterea interumană a MPX de la o persoană infectată are loc prin contact cu materialul infecțios din leziunile cutanate, prin picături respiratorii și prin obiecte contaminate.

Primele cazuri, în Uniunea Europeană, în număr mare au fost raportate în 2022.

Boala se manifestă prin erupții cutanate care provoacă prurit(mâncărime), leziuni pe corp, febră, durere în gât, durere de spate și musculară și ganglioni limfatici măriți în volum.

În unele cazuri, erupțiile cutanate apar primele.

Perioada de incubație a bolii este între 6 și 13 dar poate crește până la 21 de zile.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o urgență de sănătate publică de interes internațional. În România au existat mai multe cazuri în ultimii doi ani.

Ca măsură de prevenire a răspândirii este vaccinarea împotriva infecției cu variola maimuței.

“În România, vaccinul este folosit că măsură de profilaxie postexpunere pentru   contactii cazurilor confirmate de îmbolnăvire, în primele 4-14 zile de la expunere: contact fizic strâns prin pielea neintactă sau prin mucoase, contact sexual, contactul interpersonal al membrilor familiei.

O altă categorie o reprezintă personalul medico-sanitar  în situația de expunere accidentală fără echipament individual de protecție adecvat prin contact apropiat cu o persoană confirmată cu variolă maimuţei sau cu probele biologice ale acestuia.

Vaccinarea postexpunere a persoanelor asimptomatice cu vârstă de peste 18 anı trebuie efectuată cât mai devreme posibil.

Prima doză de vaccin se administrează în termen de 4 zile de la expunere, pentru a preveni boală”, spune dr. Teodora Moisil- medic primar boli infecțioase la Spitalul de de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Vaccinarea completă necesită două doze de vaccin la un interval de 28 de zile.

La persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei în trecut (persoanele născute înainte de 1980) o doză de vaccin este suficientă.

Vaccinul nu este autorizat pentru administrarea la femeile însărcinate sau pentru copii și adolescenți.

CITEȘTE ȘI: Timișoreanul Iavor Radovancovici, distins de Biserica Sârbă pentru sprijinirea bisericii și culturii sârbe

 


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *