De câte ori majorează administrația USR birurile plătite de timișoreni, în 2025?

Timișorenii pot plăti taxele locale pentru 2025 începând de săptămâna viitoare

De câte ori majorează administrația USR birurile plătite de timișoreni, în 2025?

Timișorenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti taxele și impozitele locale, în 2025. Încă din primăvara acestui an, Primăria a cerut votul Consiliului Local pentru ajustarea dărilor cu rata inflației stabilită la nivel national, mai exact de 10,4%. La finele lunii octombrie, administrația USR a venit cu o nouă propunere de majorare, împachetată pentru a induce în eroare, doar că s-a cerut dezbatere publică pe acest subiect care îi afectează pe toți timișorenii, de la simpli cetățeni la antreprenori (Proiect HCL din 2024-10-30). În același timp, în 2024, Timișoara a fost orașul cu cele mai mari taxe și impozite din țară.

Octombrie, luna “cadourilor”

Altfel, pentru că deja sunt maximale cotele de impozitare la Timișoara, primăria propune să nu fie schimbate anul viitor. Totuși, în cele 15 anexe și în raportul de specialitate au fost introduși noi coeficienți, “coafați” în termeni pe care doar finanțiștii îi înțeleg cum trebuie. Proiectul urma să fie supus aprobării Consiliului Local în prima ședință de plen din noiembrie 2024.

„Potrivit proiectului, taxele și impozitele locale vor fi ajustate doar cu rata inflației calculată de Institutul Național de Statistică, respectiv cu 10,4%, conform legislației fiscale. Conform propunerii, dacă pentru un apartament cu o cameră se achită 54 de lei, în 2025 impozitul va fi de 60 de lei, în vreme ce pentru un apartament cu trei camere creșterea va fi de 23 de lei, până la 252 de lei.

Alte exemple:
• Impozit teren curți construcții în zona B de 500 mp – 546 lei în 2024, 603 lei în 2025
• Impozit pentru teren de 1.000 mp intravilan arabil zona C – 13 lei în 2024 și 14 lei în 2025

Auto:

Capacitate 1798 cm3
• 2024 – 328 lei
• 2025 – 362 lei

Capacitate 1998 cm3
• 2024 – 365 lei
• 2025 – 403 lei

Motociclete
• 2024 – 65 lei
• 2025 – 72 lei”, au transmis reprezentanții Primăriei Timișoara.

Numai că, în perioada de depunere a sesizărilor și a opiniilor, s-a înregistrat o cerere de dezbatere publică.
Astfel, Primăria Timișoara va organiza, marți, 10 decembrie, de la ora 12, o dezbatere publică pe tema impozitelor și taxelor locale. Teoretic, nu au fost propuse schimbări majore, fiind anunțată doar o ajustare cu rața inflației, însă nu toată lumea a fost de acord cu propunerea primăriei. Dezbaterea a fost cerută de ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDICILOR DE AMBULATOR APMA. Cei care doresc să se înscrie o pot face online, la adresele [email protected] și [email protected], sau fizic, la Camera 12. În ambele cazuri, data limită de înscriere este vineri, 6 decembrie, ora 12.

Prima hotărâre de majorare pentru 2025 a fost votată în luna mai 2024, pe taxe impozite dar și amenzi

Demersul primăriei de a majora taxele la finele anului 2024 este cel puțin bizară, deoarece pe 1 aprilie 2024 a fost adoptată HCL 106/2024 (HCL 106/2024), privind indexarea cu rata inflației a valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale, precum si amenzilor pentru anul fiscal 2025.

Încă de atunci s-a votat că timișorenii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti taxele și impozitele în 2025. Motivul invocat de municipalitate a fost așa-numita “ordonanță a austerității”, vina fiind aruncată pe Guvern.
Primăria Timișoara a cerut Consiliului Local votul pentru majorarea dărilor, care au crescut pentru anul 2025 cu 10,4%, ceea ce reprezintă rata inflației.

Creșterea sumelor vizează impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxele speciale și alte taxe locale.

Un alt “cadou” făcut timișorenilor a fost creșterea cuantumului amenzilor. Surpriza a fost că unele majorări de amenzi se aplică deja. De exemplu, pentru parcare pe loc nepermis, amenda care se dă deja de anul acesta a urcat de la 104 lei la 415 lei, iar alte amenzi până la 1.037 de lei, și s-a eliminat posibilitatea de a achita doar jumătate din minim, în termen de 48 de ore de la înmânarea procesului-verbal de contravenție.

De câte ori majorează administrația USR birurile plătite de timișoreni, în 2025?

Majorări consecutive din 2021

În anul 2023, au apărut discuții referitoare la taxele și impozitele stabilite de primărie, inclusiv în ședința de consiliu local în care au fost aprobate. Și atunci, a fost adoptată o indexare cu rata inflației, însă se vorbea despre o „majorare cu 50%” a anumitor impozite.

Majorarea impozitului pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice există, însă aceasta fusese adoptată în 2021 și aplicată începând cu anul 2022. Tot de atunci, acest impozit se echilibra cu cel pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice, ambele ajungând să fie de 1,95% din valoarea imobilelor. Procentajul înscris în HCL, de fapt, era de 1,30%, însă se aprobase în plus majorarea de 50% permisă de lege în anumite condiții. Această valoare a fost păstrată și în hotărârile de taxe și impozite din anii următori.

În ultima ședință de consiliu local, consilierul local AUR Ilie-Vasile Sîrbu ceruse, la interpelări, eliminarea majorării suplimentare de 50% pentru clădirile nerezidențiale.

Campioni la biruri

Timișoara are cele mai mari taxe și impozite din țară, în 2024, lucru demostrat statistic, cu cifre și care a atras criticile liberalilor din Consiliul Local, în mandatul 2020 – 2024.

Calitatea vieții și a serviciilor publice din Timișoara a scăzut simțitor din 2020 încoace, iar ritmul de dezvoltare a fost unul extrem de lent: din 44 de proiecte lăsate, în diverse faze de fosta administrație, doar trei au fost duse la bun sfârșit de actuala administrație Fritz. Și acestea trei, cu mari întârzieri și deficiențe.

În schimb, la capitolul taxe și impozite locale, Timișoara este pe primul loc în țară, având cele mai mari dări către bugetul local, pe care timișorenii trebuie să le suporte.

 

Consiliul Local Timișoara a aprobat, în decembrie 2023, valoarea taxelor și impozitelor locale pe care oamenii au trebuit să le plătească în anul 2024. Asta, după ce aleșii locali au aprobat cotele adiționale care se aplică, la nivelul maxim admis de lege, iar în anul 2024 taxele și impozitele au crescut cu rata inflației, respectiv cu 13,8%.

Deși grupul consilierilor locali PNL și consilierul Roxana Iliescu, din fostul mandat al CL Timișoara, au cerut ca dările să rămână neschimbate sau să crească, cu un procent mult mai mic, mașina de vot majoritară a USR, partid din care fac parte primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău, și-au impus voința de a mări cotele adiționale la nivelul maxim prevăzut de legislație.

Spre exemplu, conform calculelor primăriei, dacă pentru un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de aproximativ 65 mp, în 2023 impozitul a fost de 201 lei, în 2024 acesta a crescut la 229 lei.

Pentru un apartament de 2 camere, de aproximativ 45 mp, în 2023 impozitul a fost 157 lei, iar în 2024 a ajuns la 179 lei, iar dacă pentru un apartament de o cameră, de 25 mp, s-au plătit 48 de lei în 2023, anul acesta se achită suma de 54 de lei.

În cazul autoturismelor, proprietarii mașinilor cu o capacitate cilindrică până la 1600 cmc au plătit în 2023 în jur de 70 de lei, anul acest plătesc cu 10 lei mai mult.

Pentru mașinile cu o capacitate de 1700 cmc, impozitul a urcat de la 288 de lei la 328 de lei. Mașinile mai mari, cu o capacitate cilindrică între 1801-1900 cmc, au fost impozitate de primărie cu 320 de lei anul trecut, iar în 2024 impozitul a crescut la 365 lei.

„Timișoara – orașul cu cele mai mari impozite din România

Am încercat să explic, ieri, în ședința Consiliului Local, că această poziție este una neonorantă și păguboasă pentru Timișoara, mai ales că ea lovește în zona investițiilor – motor al dezvoltării orașului în ultimii 30 de ani.
Am explicat bugetar de ce nu e justificat ca aceste impozite pe investiții (nerezidențial) să fie în continuare la maximul prevăzut de lege.

Am explicat de ce e dăunător pentru Timișoara să aplice impozite duble (în cazul persoanelor juridice), respectiv de 10 ori mai mari (în cazul persoanelor fizice) față de Cluj, sau Oradea, tocmai în capitolul investițiilor. Am explicat pe cifre, pe impact bugetar versus previziunile de creștere a veniturilor bugetului local din anul 2024 (provenite din cotele pe impozitul pe venit).

În zadar. Amendamentul meu de reducere (catalogat ca pomană de Crăciun) cu o cotă rezonabilă de 25% a acestor impozite, a căzut la vot. Timișoara rămâne orașul cu cele mai mari impozite pe investiții din România. Când aceste cifre vor face diferența în decizia unui investitor de a alege orașul nostru, sau un altul, să ne aducem aminte de această ședință a Consiliului Local”, nota, pe Facebook, consilierul local Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei, pe 20 decembrie 2023.

De câte ori majorează administrația USR birurile plătite de timișoreni, în 2025?

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale, taxe pentru care Codul Fiscal prevede valori în sumă absolută sau interval.

Astfel, pentru oricare impozit sau taxă locală care constă într-o anume sumă în lei sau care este stabilită în baza unei anumite sume în lei, sumele respective vor fi indexate cu un procent de 13,8%.

București, Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Pitești, dar și alte mari orașe au decis, astfel, să majoreze impozitele cu 13,8% în 2024.

Însă unele primării au decis și impozitări mai mici. De exemplu, Primăria Oradea a propus o majorare a impozitelor de numai 7%. Semn că se poate guverna local, fără a lua șapte piei de pe contribuabil. Primarul Oradei, Florin Birta, a declarat, la finele anului 2023, că întreaga situație e atipică și că „13,8% e o rată a inflației destul de mare”, ca atare a considerat că e cazul „să venim și noi cu aceste modificări, ca să nu revină o încărcare atât de mare pe orădeni”.

„În Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie, cu rata inflației comunicată de INS. Comunicatul de pe pagina Ministerului de Finanțe pentru 2024 a fost că inflația se va calcula la 13,8%.
Ca atare, impozitele și taxele locale ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate trebuia să luăm o decizie.
Rata inflației e destul de mare, așa că am decis să propunem pentru consultarea publică o majorare cu 7%”, a declarat Birta.

Mecanismul va fi că acel 13,8% va fi distribuit astfel: 7% va fi indexat pe impozite, iar 6,8% se vor reduce impozitele, pentru a atenua creșterea impusă prin Codul Fiscal.

Anul trecut, impozitele au fost indexate cu 5%.

Prin comparație, în 2017, Timișoara avea cele mai mici taxe și impozite locale din țară, dacă este să facem o comparație cu alte orașe din țară de rangul Timișoarei. Și în 2018 a fost la fel, după ce primarul de atunci, Nicolae Robu, a cerut să fie analizată valoarea taxelor și impozitelor din Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Arad și București.

Ca o curiozitate, explicabilă sociologic și matematic, potrivit fostului primar al Timișoarei, scăderea valorii taxelor și impozitelor locale din Timișoara a dus la o încasare mai bună la Direcția Fiscală.

CITEŞTE ŞI: PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile formează o coaliție pentru stabilitate și modernizare


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *