Ştire BOMBĂ pentru toţi şoferii!

Se scumpesc rovinietele! Noile preţuri

Mii de șoferi se pomenesc că poartă o nedorită corespondență cu CNARNR – Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – găsind în cutia poștală un plic prin intermediul căruia sunt anunțați că sunt buni de plată.

Surprinși în trafic de ochiul electronic și identificați ca neplătitori ai unei roviniete în termen de valabilitate, conducătorii auto sunt îmbiați de compania de autostrăzi sau, mai degrabă, de CESTRIN, unitate subordonată CNADNR, responsabilă cu amenzile pentru lipsa rovinietei, să bage mâna în buzunar și să achite contravaloarea respectivei sancțiuni.

Atât doar că șoferii nu dau buzna să plătească, acționând în instanță CNADN. Se estimează că pe rolul instanţelor de judecată din România există 244.120 de dosare în care apare numele companiei de drumuri, în 184.000 dintre acestea șoferii judecându-se cu CESTRIN.

Chiar dacă în Timiș numărul cauzelor este mai redus decât în alte zone ale țării, Judecătoria Timișoara nu duce nici ea lipsă de procese în care este implicată CNADNR (2.842 de dosare) sau CESTRIN (1.409). De remarcat că, pe ansamblu, în peste 90 la sută dintre situațiile în care șoferii contestă amenzile, aceștia au câștig de cauză.

„Motivul este simplu: în momentul de față există o lipsă de concordanță între prevederile privind semnătura electronică și cele ale Ordonanței nr. 2/2001, privitoare la regimul juridic al contravențiilor. Conform ordonanței, agentul constatator trebuie să semneze procesul-verbal încheiat, or, în cazul amenzilor pentru circulaţia fără rovinietă, aplicate în urma filmărilor pe cameră, vorbim de semnătură electronică, nu de una olografă. Este o scăpare legislativă, care permite astfel anularea în sala de judecată a contravenției“, arată unul dintre membrii Baroului de Avocați Timiș.

Șoferii nu se leagă însă numai de semnătura de pe procesul-verbal, existând și alte motive care duc la anularea amenzilor. „Necomunicarea în termenul legal a procesului-verbal sau menționarea, în cuprinsul acestui document, a unor articole greșite pot reprezenta un alt temei de acțiune în instanță, după cum și prezentarea procesului-verbal în copie și nu în original poate constitui un motiv de anulare a contravenției“, dă asigurări avocatul timișorean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *