Stimulent bănesc pentru angajarea tinerilor timişeni în agricultură

Salariul minim va crește la 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară

La un milion de lei se cifrează suma aprobată recent de Guvern pentru sprijinirea fermierilor care angajează tineri în agricultură. Este vorba despre un ajutor de stat reglementat printr-o hotărâre aprobată de Executiv în ultima sa ședință. Actul normativ completează art. 4 din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, aprobate prin HG nr. 325/2019.

Prin actul normativ nou s-a stabilit bugetul Programului aferent anului în care ne aflăm, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație. Măsura își propune crearea cadrului legal adecvat și a mecanismelor necesare de punere în aplicare a Programului pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, derulat pe perioada 2018-2020.

Noua hotărâre vine în sprijinul angajatorilor fermieri din agricultură, prin instrumentul de susținere financiară, care să ofere acestora posibilitatea de a angaja forță de muncă tânără în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară.

Fermierul care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată: 1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară; 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare; 500 de lei pentru persoanele fără studii.

Pentru a beneficia de prevederile programului, angajatorii fermierii au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari, având vârsta de cel mult 40 de ani, contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar pentru nu mai puțin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

CITEŞTE ŞI: Doi semeni cu suflet mare, care s-au vindecat de Covid-19, au donat sânge pentru a ajuta bolnavii în stare critică (foto)

Pot beneficia de prevederile legii angajatorii fermieri care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, următoarele criterii de eligibilitate: sunt înregistrați conform legislației naționale în vigoare; desfășoară activități în domeniul agriculturii, acvaculturii și/sau industriei alimentare, dovedite cu documentul de înființare; nu se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu au activitatea suspendată ori alte situații similare reglementate de lege.

Totodată, nu au datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru; se obligă să încadreze cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, cu normă întreagă, în condițiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cel puțin doi tineri beneficiari ai programului; se obligă să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data accesării programului și numărul locurilor de muncă create prin intermediul acestuia.

Cei interesați de detalii ale derulării programului, acte necesare și alte informații utile pot contacta Direcția pentru Agricultură a județului Timiș, nr. tel.  0256.220.944, 0256.220.921, e-mail: [email protected], [email protected]


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Stimulent bănesc pentru angajarea tinerilor timişeni în agricultură

  1. Numărul de ferme de legume sau de fructe sau de animale in adevaratul sens al cuvintului , care sa lucreze suprafete mari simcu mii de animale , care să aibă nevoie de angajati este foarte limitat,au nevoie de personal putin , deoarece sînt automatizate,la fermele de porci sau pasari , la fermele vegetale tot asa , cu cîteva tractoare de mare putere lucrează suprafețe foarte mari,asa ca nu pot sa ofere nu stiu cit de multe locuri de munca , cît despre salarii, nu sînt prea atractive , mai ales pentru tineri,si vorbim de ferme legumicole , care ferme , 90 la sută din legumele din magazine sînt de import,la noi sînt afaceri de familie,gen solarii , care au suprafata mica , unde lucrează familia si eventual cînd e cazul mai aduc zilieri,nicidecum nu pot sa ii pastreze tot anul , dar de la Bucuresti din birou , cei vreo 1000 de angajati din ministerul agriculturii si cei citeva mii din direcțiile agricole au alte statistici, alte viziuni,bineinteles care nu au nici o legatura cu realitatea , ei traiesc in zona crepusculara , aproape tot ce inseamna legume fructe vine din import , si nu de acum , ci de 30 de ani , agricultura romaneasca a fost , acum numai este , iar pamintul , l au cumparat străinii, asa au dat legi acesti ,, specialiști ,, din București , acesti mitici .

Lasă un răspuns