Ştefan Bănică, în spectacolul „Jake şi femeile lui”

stefan banica 1

Ștefan Bănică va urca din nou pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, marți, 29 ianuarie, cu începere de la ora 20. De data aceasta, îndrăgitul artist va aduce în faţa publicului timișorean o reprezentaţie cu spectacolul „Jake și femeile lui” de Neil Simon, în regia lui Claudiu Goga, o montare realizată pentru Teatrul „Metropolis”.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare pensie din Europa este încasată în România. Cine este românul căruia poştaşul îi aduce lunar 11.000 de euro

„Jake este scriitorul exemplar, un personaj aproape simbol pentru creatorul consumat de vocaţia lui. Artistul care creează lumi şi devine atât de absorbit de fantezia lui debordantă, încât ajunge să trăiască rupt între două planuri ce se confundă într-o realitate soră cu nebunia.

Lumea lui Jake se află, toată, în mintea lui. El întrupează cu puterea imaginaţiei personaje pe care le transformă în conlocutori şi îşi cere lui însuşi sfaturi pe care le primeşte din gura surorii sale sau a psihoterapeutei.

CITEȘTE ȘI: Teren pentru tineri 2019. Cum pot obţine tinerii terenuri gratis de la primărie

Ce e ciudat şi amuzant este că întreg universul imaginar al lui Jake este populat de femei. Femeile din viaţa lui.

Dialogurile elaborate şi foarte verosimile sunt rodul unei creativităţi nestrunite care se materializează într-un concret periculos; un dialog cu un câine vorbitor sau un robot posesor de sentimente ar fi fost mai spectaculos, dar cu un pas mai departe de nebunie.

CITEȘTE ȘI: Sorin Grindeanu revine în politică? Fostul premier rupe tăcerea după declarațiile lui Victor Ponta

Duioşia acestei poveşti cu un scriitor nebun care dialoghează cu femeile din capul lui stă în relaţia sa cu fiecare dintre ele. Şi nu e greu de înţeles că această insanitate asumată este felul lui de a nu înnebuni cu adevărat.

Creativitatea l-a ajutat să trăiască după ce şi-a pierdut soţia, iar acum se vede din nou în pragul demenţei, pe punctul de a fi părăsit și de a doua femeie cu care a hotărât să-și împartă viața.

În aceste condiții, el face ce ştie mai bine: cere ajutor minţii sale şi umple casa cu scenarii şi personaje care să-l certe, să-l motiveze, să-l sfătuiască sau, pur şi simplu, să-l iubească”, explică organizatorii spectacolului.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr care a lins 3 ore soneria unei case, căutat de poliţie. Video

„Jake şi femeile lui” de la Teatrul Metropolis este o comedie, însă nicidecum una spumoasă. Ea nu promite hohote de râs, iar spectatorului i se oferă mai degrabă şansa de a lăcrima, de a se lua în serios, de a simţi – măcar puţin – dincolo de toate anestezicele reale şi imaginare, de a se bucura de teatru altfel decât zgomotos şi expansiv: sensibil-reflexiv, cu emoţie autentică.

În acest spectacol, Ștefan Bănică dă viaţă singurului personaj masculin din piesă, împreună cu o distribuţie feminină de excepţie: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache, doamnele care populează lumea reală și fantasmatică a lui Jake. Piesa lui Neil Simon s-a jucat pentru prima dată pe Broadway, în 1992, cu Alan Alda în rolul principal, bucurându-se de atunci de 245 de reprezentaţii pe aceleaşi coordonate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns