Statul român, în pericol să piardă peste 160.000 de hectare de pădure. Procesul de judecă la Tribunalul Timiș

lemne 4

Mai mult de jumătate din fondul forestier național nu mai este în proprietatea statului, care mai deține doar 3,14 milioane de hectare de pădure în urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăților. În prezent, Regia Națională a Pădurilor Romsilva se confruntă cu pericolul de a pierde peste 160.000 de hectare de domenii silvice.

Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei solicită 163.404 hectare de pădure se află acum în recurs la Tribunalul Timiș. Anterior, cauza se lăsase cu o casare și cu trimiterea spre rejudecare, Romsilva obținând dreptul să păstreze integritatea fondului forestier proprietate a statului. Printre subunitățile Romsilva care iau atitudine în fața pericolului ca statul să piardă o importantă suprafață de fond forestier se numără Direcția Silvică Timiș. ”Într-un prim proces referitor la cea mai mare retrocedare solicitată până acum, Romsilva a câștigat definitiv și irevocabil. Fondul Bisericesc, însă, a deschis un nou proces, bazându-se pe o altă lege. Realitatea este, însă, că suprafața revendicată, situată în județul Suceava, nu a fost niciodată în proprietatea bisericii, ci doar în administrarea ei, pentru scurtă  vreme, în perioada interbelică”, susține Valer Bercia, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Timiș.

Primul proces, inițiat în 2001 de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a durat nu mai puțin de 14 ani. Deschis la Tribunalul Suceava, litigiul a fost ulterior strămutat la Timişoara, apoi trimis în apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dus spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj şi revenit la Curtea Supremă, sentinţa finală fiind în favoarea Romsilva. Faptul că Fondul Bisericesc nu renunță la încercarea de a pune mâna pe cele peste 160.000 de hectare de pădure este considerat un pericol major de către RNP Romsilva.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Statul român, în pericol să piardă peste 160.000 de hectare de pădure. Procesul de judecă la Tribunalul Timiș

Lasă un răspuns