Statul a eșuat, însă medicii de familie ar putea plăti din buzunar dacă un sfert dintre vaccinurile COVID care ajung în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră

- Ministerul Sănătății a publicat, joi, lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 adaptat pentru a oferi o protecție

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, care se va muta, de la 1 iulie, exclusiv în cabinetele medicilor de familie, este în impas din cauza unui Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie și care prevede că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, dacă un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră. Până acum, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui, conform HotNews.ro.

Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor.

În acest moment, ei acuză faptul că modul în care Ministerul Sănătății a gândit vaccinarea în cabinetele lor mai degrabă le complică viața și nu îi încurajează să se implice în vaccinare.

Mărul discordiei: Medicii plătesc din buzunar dacă 25% dintre vaccinurile împotriva COVID rămân nefolosite sau expiră

Mărul discordiei este un Ordin al Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Ordinul reglementează normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică.

Prevederea care i-a supărat pe medicii de familie și i-a făcut pe mulți dintre ei să se întrebe dacă merită să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor este cea privind marja de vaccinuri acceptată ca pierdere.

În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, aceasta este de 25%. Peste acest prag, medicii ar putea plăti vaccinurile care se pierd – rămân nefolosite sau expiră – din buzunar. Caz în care mulți dintre ei se întreabă dacă are rost să se implice în campania de vaccinare, dat fiind interesul scăzut din ultimele luni.

CITEȘTE ȘI: Elena Udrea rupe tăcerea. Primul mesaj din închisoare

Vaccinurile COVID-19 sunt multidoză – în 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt aruncate. Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți.

Citește continuarea pe HotNews.ro

Foto: CNCAV


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *