Statele Unite trimit trupe în România

Statele Unite trimit trupe în România

Președintele american Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România, au transmis oficiali SUA, citați de CNN, Reuters și Associated Press.

Peste 3.000 de militari vor fi trimiși către Europa de Est, dintre care aproximativ 2.000 de soldați americani vor ajunge în Polonia și Germania, iar circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie „Stryker vor fi repoziționați în România.

CITEȘTE ȘI: Două tramvaie s-au ciocnit frontal la Timișoara. Circulația în zonă a fost blocată

Potrivit oficialilor americani citați de CNN, trupele vor fi trimise în Europa „în zilele următoare”.

SUA au pus 8.500 de soldați în SUA în stare de alertă intensă în cazul în care sunt solicitate forțe de răspuns ale NATO pentru reacție rapidă.

SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni; unele dintre trupele care vor fi dislocate în curând sunt deja staționate în Europa, au spus sursele, în timp ce altele vor veni din SUA.

Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.

Încă de săptămâna trecută, SUA și câțiva aliați erau în discuții pentru a desfășura alte mii de trupe în țările NATO din Europa de Est înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii Moscovei.

Biden a mai spus vinerea trecută că va muta forțele „în termen scurt”, deoarece Rusia a continuat să-și consolideze forțele în apropierea Ucrainei, stârnind temeri privind o nouă invazie, chiar dacă eforturile diplomatice de a reduce tensiunile au continuat.

„1.000 de militari vor fi mutați în România din Germania”, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby. Nu sunt trupe permanente și nu vor lupta în Ucraina, ci au scopul de a întări postura aliaților noștri din Europa de Est, a declarat oficialul american. Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA salută anunțul Franței, care va trimite și ea militari în România.

Sursa foto: newsinfo


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns