Sprijin pentru tinerii care învaţă o meserie

Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare, au stabilit senatorii în şedinţa de plen. Acoperirea cheltuielilor necesare se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene.

Dezvoltarea acestui tip de învăţământ a fost susţinută de senatorul Eugen Dogariu încă de pe vremea în care era prefect al judeţului Timiş.

„Trebuie să ţinem cont de evoluţia pieţei muncii din România. Am atras mereu atenţia că învăţământul tehnic şi profesional este o verigă foarte importantă între sistemul de educaţie şi piaţa muncii, dar, din păcate, a fost neglijat în ultima vreme.

Nu e de mirare că, în multe sectoare de acest gen, forţa de muncă este îmbătrânită şi nu se mai găsesc meseriaşi calificaţi. Inclusiv agenţii economici se confruntă cu o diminuare drastică a forţei de muncă specializate, tocmai pentru că nu a existat o corelare între stabilirea cifrelor de şcolarizare şi realitatea de pe piaţa muncii. Suntem în situaţia în care pentru anumite calificări există mai mulţi pretendenţi decât locurile de muncă, iar pentru altele, există foarte puţini care deţin calificarea necesară.

Mulţi tineri au fost atraşi de specializări pompoase, care nu au însă corespondenţă în realitate. Eu cred că şi părinţii au o responsabilitate în acest sens şi ar trebui să nu mai insiste pentru a urma copilul neapărat o facultate, dacă el are o altă vocaţie. De multe ori, un meseriaş bine pregătit, fie că este mecanic, electrician sau instalator, va cunoaşte o împlinire profesională mai mare decât un absolvent de facultate care nu îşi găseşte serviciu în domeniul studiilor urmate.

Asigurarea cazării şi a mesei este un pas important care ar putea revitaliza învăţământul tehnic şi profesional, pentru că avem nevoie de forţă de muncă specializată, pliată pe cerinţele tot mai diversificate ale agenţilor economici”, a declarat Eugen Dogariu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns