
Ședința în plen de ieri a Consiliului Județean Timiș le-a amintit unor aleși de banii alocați, dar rămași necheltuiți.
Astfel, consilierul județean Nicolae Bitea a remarcat: „Doresc să evidențiez unele probleme din sectorul sanitar, mai exact, gradul de absorbție a fondurilor repartizate către Spitalul Județean din Timișoara pentru dezvoltare.
CITEȘTE ȘI: Coșmar pentru un tânăr student după ce a apelat la o prostituată de lux
Am observat că din cele 23 de milioane de lei alocate în 2018 s-au cheltuit doar vreo 11, din care 10 milioane în decembrie, pentru proiectul Oncogen. Nu vreau să-i găsesc nici un fel de vină profesorului Craina, pe care cu toții îl cunoaștem și îl respectăm, dar nu conduce el singur spitalul”.
În aprecierea președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, gradul de absorbție a fondurilor pentru investiții la Spitalul Județean este de circa 50 la sută.
Unul dintre proiectele stopate anul trecut a fost cel legat de transplantul renal. Acum un an, CJT a alocat suma de cinci milioane de lei pentru a reabilita și dota la standarde europene Secția de urologie a unității sanitare. În proiect era inclusă și construirea unui Compartiment de Transplant Renal, dotat cu patru saloane izolate, special pentru pacienții care au trecut prin asemenea operații.
Din păcate, contractul încheiat cu constructorul a fost reziliat. „Pentru blocul operator a fost semnat anul trecut contractul de execuție și a fost reziliat, procedura fiind în curs de reluare. Cele cinci milioane de lei alocate în 2018 vor trece în 2019.
Sper să aibă cât mai repede un nou constructor care să realizeze acolo această investiție. Firma respectivă nu și-a respectat condițiile contractuale.
Au intervenit în acea secție, dar foarte puțin, apoi nu și-au respectat obligațiile, nu au mai lucrat și s-a ajuns la reziliere”, a explicat președintele CJT, Călin Dobra.
Reamintim că Timișoara este primul oraș din România în care s-a realizat, în anul 1981, primul transplant renal de la o persoană decedată.
Aceste intervenții s-au mai efectuat, dar, din anul 2006, Secția de urologie a Spitalului Județean nu a mai fost autorizată pentru transplant.