Spitalul Județean, codaș la investiții

Ședința în plen de ieri a Consiliului Județean Timiș le-a amintit unor aleși de banii alocați, dar rămași necheltuiți.

Astfel, consilierul județean Nicolae Bitea a remarcat: „Doresc să evidențiez unele probleme din sectorul sanitar, mai exact, gradul de absorbție a fondurilor repartizate către Spitalul Județean din Timișoara pentru dezvoltare.

CITEȘTE ȘI: Coșmar pentru un tânăr student după ce a apelat la o prostituată de lux

Am observat că din cele 23 de milioane de lei alocate în 2018 s-au cheltuit doar vreo 11, din care 10 milioane în decembrie, pentru proiectul Oncogen. Nu vreau să-i găsesc nici un fel de vină profesorului Craina, pe care cu toții îl cunoaștem și îl respectăm, dar nu conduce el singur spitalul”.

În aprecierea președintelui Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, gradul de absorbție a fondurilor pentru investiții la Spitalul Județean este de circa 50 la sută.

Unul dintre proiectele stopate anul trecut a fost cel legat de transplantul renal. Acum un an, CJT a alocat suma de cinci milioane de lei pentru a reabilita și dota la standarde europene Secția de urologie a unității sanitare. În proiect era inclusă și construirea unui Compartiment de Transplant Renal, dotat cu patru saloane izolate, special pentru pacienții care au trecut prin asemenea operații.

Din păcate, contractul încheiat cu constructorul a fost reziliat. „Pentru blocul operator a fost semnat anul trecut contractul de execuție și a fost reziliat, procedura fiind în curs de reluare. Cele cinci milioane de lei alocate în 2018 vor trece în 2019.

Sper să aibă cât mai repede un nou constructor care să realizeze acolo această investiție. Firma respectivă nu și-a respectat condițiile contractuale.

Au intervenit în acea secție, dar foarte puțin, apoi nu și-au respectat obligațiile, nu au mai lucrat și s-a ajuns la reziliere”, a explicat președintele CJT, Călin Dobra.

Reamintim că Timișoara este primul oraș din România în care s-a realizat, în anul 1981, primul transplant renal de la o persoană decedată.

Aceste intervenții s-au mai efectuat, dar, din anul 2006, Secția de urologie a Spitalului Județean nu a mai fost autorizată pentru transplant.

1 Comments
Laurentiu 30/01/2019
Domnule președinte Călin Dobra, țin sa va aduc la cunoștință faptul ca acel contract nu sa reziliat din cauza firmei constructoare ci a problemelor întâmpinate de firma constructoare, pe care eu personal vi le-am adus la cunoștință atunci când ne-am întâlnit pe șantier, eu fiind la acea dată reprezentantul firmei în zona de vest. 1. Acel proiect a demarat în forță dar a fost stopat tocmai de anumiți angajați ai spitalului care prin diriginții de șantier (apropo știați ca aveți o firma de casă care execută majoritatea lucrărilor în cadrul spitalului și care firma a forțat și a și primit o parte din dirigentia de șantier chiar dacă nu îndeplinea condițiile legale la vremea respectiva??) au cerut sistarea lucrărilor. 2. Proiectul respectiv avea foarte multe lipsuri printre care LIPSA AUTORIZAȚIE DE SECURITATE LA INCENDIU? Autorizație care la vremea respectivă lipsea pt tot spitalul, apropo ați reușit să întrați în legalitate în această privință? Zilele trecute a fost un incendiu foarte aproape de spital. Și totuși ați plătit un proiectant care va livrat un proiect incomplet pt ca era de datoria lui sa va obțină și acea autorizație pe lucrarea respectivă. 3. În momentul în care sau început demolările și sau descoperit o mulțime de alte probleme știați ca proiectantul respectiv a refuzat sa ia act de ele și sa dea dispoziții în sensul bunei desfășurari a proiectului? În acest sens va spun doar ca noi ca și constructor am dorit atunci sa decapam în totalitate pereții de straturile de zugraveala inclusiv tencuiala și sa tratăm pereții cu substanțe împotriva infectiilor nozocomiale ca apoi sa refacem și sa finisam pereții, răspunsul a fost ca nu se poate face asa ceva și noi sa aplicam doar acel tapet sau sa zugravim peste asa cum a fost proiectat..... Sunt multe care pot fi spuse și pt toate acestea exista documente. Regep Laurențiu.