Spectacole selectate în cadrul FEST- FDR

fest fdr 3

Teatrul Național din Timișoara anunță selecția modulului FDR din cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, care va avea loc în toamna acestui an, între 3 și 11 noiembrie.

Aflat la cea de-a XXIV-a ediție, FEST-FDR contextualizează dramaturgia și spectacolul de teatru românesc ca parte integrată și, în egală măsură, ca voce distinctă în corpul cultural european. Mai mult decât atât, prin FEST-FDR, Teatrul Național a deschis în Timișoara, acum aproape un deceniu, drumul unui fenomen european important: spectacolul de teatru de stradă profesionist.

FEST-FDR afirmă și în această ediție o constantă identitară care oferă un loc aparte Teatrului Național din Timișoara ca spațiu dedicat regăsirii de sine a individului în interiorul comunității, dar și ca parte a ei, ca generator și catalizator de energii creatoare pozitive și, nu în ultimul rând, ca dinam de evoluție spirituală, intelectuală și socială.

În acest context pe cât de generos, pe atât de ambițios, Secțiunea FDR propune o panoramă a spectacolului pe text de teatru românesc. Este o provocare necesară, adresată creatorilor de teatru, o inventariere relevantă a spectacolelor pe texte românești (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate în ultimul an.

Selecționerul Oana Borș a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor și companiilor care au participat la selecție. Titlurile pe care le-a reținut pentru Secțiunea FDR a FEST-FDR2019 reflectă interesul din ce în ce mai crescut al teatrelor și al publicului pentru noua dramaturgie românească, emergența unor nume noi în crearea de texte de teatru și, nu în ultimul rând, descoperirea de importante filoane dramatice în literatura și eseistica românească.

Selecția modulului FDR reunește 17 titluri. Este vorba despre „Ilegitim” (adaptare scenică de Adrian Sitaru, după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore. Regia Adrian Sitaru. Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), „Pentru o mai bună înțelegere” (text și regie Mimi Brănescu. Teatrul Metropolis, București), „Despre tandrețe” de Matei Vișniec (regia Felix Alexa. Teatrul Dramaturgilor Români București), „Despre oameni și cartofi” (text și regie Radu Afrim, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe), „Taximetriști” de Bogdan Theodor Olteanu și Adrian Nicolae (regia Bogdan Theodor Olteanu, Teatrul „Apollo 111”), „Experimentul P.” de Radu Dragomirescu (scenariul și regia Alexander Hausvater, Teatrul „Alexandru Davila”, Pitești), „În umbra marelui plan” (Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu, Compania „Reactor”, Cluj-Napoca), „Această Sonie” (text și regie Lia Bugnar, Teatrul „Luni” de la Green Hours), „În numele tatălui” de Elena Vlădăreanu (regia Robert Bălan, Asociația „Art No More”), „Medeaʾs Boy” (dramaturgia Ionuț Sociu și fragmente din „Medeea” de Euripide, regia Andrei Măjeri. Teatrul „Apollo 111”), „Feminin” de Elise Wilk (regia: Eugen Jebeleanu, Teatrul Tineretului Piatra Neamț), „50 de secunde” de Daniel Oltean (regia Eugen Gyemant, Teatrul Național București), „Povești de dragoste la prima vedere” după Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana (regia Tudor Lucanu,Teatrul Național Cluj-Napoca), „Jurnal de România. Timișoara” (Text și regie Carmen Vidu, Teatrul German de Stat Timișoara), „Tatăl meu, preotul” de Gabriel Sandu (regia Elena Morar, Teatrul „Apollo 111”), „Timișoara. Capăt de linie” de Peca Ștefan (regia Ana Mărgineanu, Teatrul Național Timișoara), respectiv „Cercurile încrederii” de Radu Popescu (regia Mihaela Lichiardopol, Teatrul Național Timișoara.

De asemenea, secțiunea FEST a FEST-FDR 2019, care a debutat în luna iunie cu spectacolele în aer liber, continuă cu FEST Indoor, în cadrul căreia au fost invitate producţiile: „Caesarean Section”,un spectacol de Jaroslaw Fret, Teatr ZAR (Polonia), „Pansion Eden”, regia Arpad Schilling, ZKM Teatr (Croația), „Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban, UNTEATRU, București, „Legături primejdioase” de Christopher Hampton, după romanul cu același nume de Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu, Teatrul Mic, București, şi „Cântăreața cheală” de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila.

FEST-FDR2019 este un eveniment organizat de Teatrul Național din Timișoara, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, al Primăriei și al Consiliului Local al Municipiului Timișoara și al UNITER.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *