Spectacol fabulos în Piaţa Unirii! Istoria Timișoarei este prezentată pe parcursul a trei seri

lumina unirii

Piața Unirii din Timișoara se transformă într-o scenă gigant, unde se va monta ca spectacol de sunet și lumină istoria orașului. În trei zile consecutive, vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 20:30, în Piața Unirii, peste 100 de artiști recrează istoria Timişoarei, până la momentul Unirii cu România, din 3 august 1919.

Personajul principal, Timișoara, este personificat de o marionetă uriașă, care, împreună cu actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet și lumină, va istorisi povestea orașului în trei acte, câte unul în fiecare seară de spectacol. Publicul nu este doar invitat, ci va putea participa la momentele importante.

Vineri, actul I este dedicat nașterii orașului și se va termina cu momentul ciumei care a răvășit orașul. Formația Baba Zula va interpreta scenele din perioada otomană, iar formația ARAC va interpreta momentele tragice din perioada ciumei. Baba Zula s-a format în 1996 la Istanbul, și este compusă din membrul fondator Levent Akman (linguri, percuții, mașini, jucării), Murat Ertel (saz electric și instrumente cu coarde, voce, oscilatoare, theremin), precum și din Ümit Adakale (darbuka și percuție) și Periklis Tsoukalas (ud electric și voce). Baba Zula le oferă spectatorilor o experiență unică de show live. Spectacolul lor, ca un ritualul, este, de obicei, un amestec de diverse arte, cu costume elaborate, poezie, teatru și desen în direct, oferind un festin auditiv și vizual.

ARAC, cel mai recent proiect muzical coordonat de rocker-ul Costin Chioreanu, îi reunește pe Sofia Sarri (voce), Costin Chioreanu (chitară, efecte) și Adrian Tabăcaru (tobe, percuție, temple bass, synth). Adrian Tăbăcaru, percuționist renumit în scena locală și muzica de orchestră, fost membru în trupa de death metal Taine, s-a alăturat în acest proiect lui Costin Chioreanu, artist plastic cunoscut grație ilustrării materialelor unora dintre cele mai respectate trupe ale momentului. Costin Chioreanu este în același timp un chitarist care s-a remarcat prin autenticitate și a avut onoarea să înregistreze muzică alături de David Tibet sau Attila Csihar. Din ansamblul lor face parte o voce puternică, străină de orice formă de previzibil, întrupată de artista greacă Sofia Sarri, care a explorat de-a lungul timpului o plajă foarte largă de stiluri, de la avant-garde, metal și post-rock, la free jazz, improviație, coruri polifonice, fără să omită latura folk pe care a cultivat-o în locul de origine, insula Creta.

Sâmbătă, actul II are loc în perioada austro-ungară. Artiștii internaționali, prezenți la festivalul Eufonia și apoi artiștii Operei Naționale Române din Timișoara (dirijor: Wolfgang Groehs) vor interpreta muzica din această seară.

Ultima seară, a treia – duminică, – este dedicată momentului Unirii. Muzica va fi asigurată de Tymes Orchestra alături de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia.

În toate cele trei seri, clădirile Piața Unirii vor fi inundate de sunet și lumină, concepute de Music Service, sound design de Sol Faur, video Electronic Resistance.

În spectacol vor avea loc concerte live cu două orchestre și două band-uri: Baba Zula, Arac, Lucian Nagy Quartett și Tymes Orchestra, Opera Națională Română Timișoara.

Coordonarea actorilor – Teatrul Auăleu, decoruri – Dan Vișovan, director de producție este Bogdan Cotîrță, iar scenariul și regia sunt semnate de Ovidiu Mihăiță.

Lumina Unirii este un proiect este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Foto credit: Sebastian Tătaru

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns