Spectacol de gală la Opera timişoreană

Stagiunea de balet a Timișoarei îi răsfață pe cei pasionați de arta dansului alb cu un eveniment fastuos: „Lacul lebedelor”. Cel mai faimos balet al tuturor timpurilor va fi interpretat la Timișoara de o companie-fanion a legendarei şcoli de balet ex-sovietice, cea din Sankt Petersburg a lui Andrei Batalov.

Evenimentul va avea loc în 17 noiembrie, de la ora 20, la Opera Națională Română Timișoara, iar vedetele spectacolului vor fi balerinii Olga Golitsa (Odette/Odile) și Denis Nedak (Siegfried).

Baletul pe muzica lui P.I. Ceaikovski, în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov, are o scenografie creată de Evgenii Gurenco. Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov’” a fost fondată în 2014 de unul dintre legendarii balerini ruși, prim-solist la Teatrului Mariinski. Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova” din Rusia, Andrei Batalov domină scena de de mai bine de 25 de ani.

În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai târziu câștigă statutul de prim-solist al Teatrului „Mariinsky”. El aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca. Batalov deține un palmares impresionant la marile concursuri internaționale de balet.

A fost câștigător al medaliei de aur la Concursul internaţional de balet de la Nagoya (Japonia, 1996) și la cel de la Paris (1997). A câștigat premiul al doilea la Concursul „Rudolf Nureyev” de la Budapesta (1996), premiul I și trofeul „Mihail Baryshnikov” la „Arabesque-96”, Concursul de balet din Perm (1996) și Marele Premiu la Concursul internaţional de balet de la Moscova (1997).

În repertoriul teatrelor „Mihailovski” (1992-1994) și „Mariinsky” (din 1994), Batalov a deținut roluri principale în cele mai importante spectacole de dans clasic. Ca director artistic al companiei ce-i poartă numele, Andrei Batalov urmează marea tradiție a baletului rus, așa cum au construit-o Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Astăzi, artistul nu doar că dansează el însuși, dar îi învață pe alții. Printre discipolii săi deja celebri se numără şi Leonid Sarafanov. Biletele pentru unica reprezentație din această stagiune a Companiei de balet „Batalov” la Timișoara s-au pus în vânzare la Agenția Operei. „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială în 20 februarie 1877, pe scena Teatrului „Bolșoi” din Moscova.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns