Spectacol cu marionete-gigant, în Piaţa Libertăţii din Timișoara

tinerete fara batranete si viata fara de moarte

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este un spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live, care va avea premiera între 23-25 iulie 2021. De vineri până duminică, începând cu ora 21, Piața Libertății din Timișoara se va transforma într-o lume a fantasticului.

Spectacolul este rezultatul colaborării artiștilor Ciprian Tauciuc, Conny Zenk (Austria – Festival der Regionen/RAD Performance), Lia Pfeiffer, Livia Coloji, Ovidiu Mihăiță și Xiri Noir (Danemarca – Dansehallerne), alături de actori timișoreni și din țară, muzicieni și voluntari din cadrul comunității locale. Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte.

Pregătirile spectacolului au început încă din luna iunie și implică o rezidență artistică, dar și ateliere tematice (butaforie, poster art, dans contemporan sau sunet) coordonate de artiști internaționali și locali, în vederea activării comunității timișorene. Cetățenii au posibilitatea de a se implica activ și să facă parte din procesul de construire a spectacolului de teatru, pentru care sunt create 14 marionete de mari dimensiuni și alte decoruri din materiale reciclate, precum și să figureze în cadrul acestuia.

Regia îi aparține lui Ovidiu Mihăiță și scenografia lui Ciprian Tauciuc. De sunet s-a ocupat Conny Zenk, de muzică – Sol Faur, de coregrafie – Xiri Tara Noir, de costume – Lia Pfeiffer, iar de lumini – Călin Cernescu; maestru păpușar – Cuța Gornic, maestru cor – Beatrix Imre Leila. Designul grafic este realizat de Livia Coloji, iar producția de Bogdan Cotîrță. Distribuția este formată din 60 de actori și muzicieni profesioniști din Timișoara și din țară, alături de iubitori de artă voluntari din comunitatea locală.

Biletele pot fi achiziționate pe https://www.iabilet.ro/bilete-tinerete/ sau din rețeaua iabilet/retea. Veniturile generate prin vânzarea de bilete sunt realocate integral în cadrul proiectului.

Accesul la spectacol se realizează pe bază de bilet. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare; persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Minorii sub 16 ani sunt exceptați de la prezentarea dovezilor medicale necesare participării la spectacol. Purtarea măștii în perimetrul spectacolului este obligatorie.

Spectacolul este produs de către Asociația Prin Banat, alături de Timișoara 2023 și teatrul Auăleu, în cadrul primei etape Centriphery România, ca parte din programul Cămine în Mișcare: Centriphery. Cea de-a doua etapă a proiectului va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2021, desfășurându-se atât în Timișoara, cât și în alte localități din județul Timiș.

Parteneri locali ai proiectului: Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teatrul independent timișorean Auăleu, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, AMBASADA și Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Cămine în mișcare face parte din Programul Cultural Timișoara 2023, implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul vizează recunoașterea fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este un simbol al confortului, siguranței și căldurii unui case. Totuși, fenomene din trecut și prezent, cum ar fi relocarea forțată, conflictele politice și șomajul strămută căminele. Cămine în mișcare identifică povești adevărate, uitate sau nedocumentate având ca temă principală fenomenul migrației în regiune, pe care le transpune și promovează prin diverse forme de artă.

Deoarece fiecare periferie are propriul său centru, Centriphery oferă cetățenilor așa-numitei „periferii” o voce centrală în explorarea și transformarea narațiunilor și miturilor locale și îi încurajează să participe la recrearea identităților locale și a narațiunilor europene. Co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și condus de Festival der Regionen (Austria), Centriphery se desfășoară între 2018-2022 și reunește 8 parteneri europeni: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).

Pe toată perioada desfășurării acestui eveniment se vor înregistra secvențe foto și video, situaţie care va conduce incidental şi la prelucrarea unor date personale reprezentând imagini foto/video, ale participanților la acest eveniment.

Prin participarea la „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, vă daţi acordul pentru toate materialele audio/foto/video/scrise ce urmează a fi folosite/transmise/afişate/publicate pe platforme media şi social – media (Facebook, Instagram etc), pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului Cămine în Mișcare, cât şi de partenerii acestuia şi în cadrul altor evenimente/proiecte viitoare.

Imagine cu titlu ilustrativ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns