Specialiștii patrimoniului istoric și-au spus cuvântul

protest libertatii

De mai multe luni, intenția executivului municipal timișorean de a se descotorosi de vestigiile istorice aduse la lumină, cu profesionalism și deontologie, de arheologii bănățeni, a fost – și continuă să fie – taxată cu numeroase critici, provenind atât din partea specialiștilor în protejarea patrimoniului, cât și a unor personalități civice și culturale și, nu în ultimul rând, a unor largi categorii de public, preocupate de prezervarea identității istorice autentice a acestui mare centru urban european.

Cel mai recent răspuns al primarului Nicolae Robu (care, merită să amintim, a adoptat în ultimii doi ani o atitudine sistematic ostilă față de investigațiile arheologice, nesfiindu-se să-i amenințe pe cercetători cu procese pentru… respectarea legii!) a fost că obiecțiile sunt inutile, întrucât specialiștii s-au pronunțat în favoarea îngropării valoroaselor vestigii din recent renovata Piață a Libertății.

Protestul de ieri, desfășurat chiar în spațiul cu pricina, a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. Pichetarea băilor turcești – făcută, de altminteri, cu o eleganță demnă de urmat și de alte forme de manifestare civică, sub forma unei lecții publice – a reunit câteva zeci de specialiști din domeniul arheologiei, de la Muzeul Banatului, din învățământul universitar de profil, din instituțiile girante ale patrimoniului acestei regiuni și de pe principalele șantiere ale județului.

Aceștia au reiterat, în discursurile lor, argumentele care certifică valoarea excepțională a vestigiilor din Piața Libertății, importanța (dar și beneficiile) prezervării lor într-o formă accesibilă marelui public și necesitatea ca Timișoara să-și probeze și în acest domeniu calitatea de vector al multiculturalismului și ecumenismului, punând în valoare dovezi ale tuturor civilizațiilor care au contribuit la bimilenara istorie a acestor locuri.

Ca decident al unei măsuri atât de contestate, primarul Nicolae Robu are obligația – morală, politică, dar și legală – de a pune la dispoziția opiniei publice câteva date esențiale: cine sunt specialiștii care au luat decizia îngropării acestor vestigii, care sunt motivațiile deciziei și dacă aceștia au avut acces la punctele de vedere ale celor care au fost direct implicați în cercetare, respectiv, dacă au luat în analiză și soluțiile alternative de protejare a vestigiilor. La aceste întrebări, comandarea de like-uri sau sondaje contrafăcute pe rețelele de socializare nu constituie un răspuns.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Specialiștii patrimoniului istoric și-au spus cuvântul

  1. Pe acest incompetent si lipsit de caracter personaj, respectiv Lae Robu, nu-l va putea nimeni educa. Ar ramane varianta ca dupa ce dispare din postura de primar, urmatorul sa reia imediat ideea punerii in valoare a vestigiilor. Va avea de reparat foarte multe urmatorul…

  2. Stimate Domnule Laurentiu Nistorescu, care specialisti ai patrimoniului si conform carei legi au aprobat sa se sparga zidul , sa se faca intrare din strada spre subsol, in centrul orasului, in imobil cuprins in Lista monumentelor istorice? Ma refer la strada General Eremia Grigorescu, nr.1, colt cu strada E.Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *