Specialiștii, în sprijinul pacienților

Specialiștii, în sprijinul pacienților

Specialiștii, în sprijinul pacienților

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș Timișoara”, împreună cu Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp si Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au lansat o campanie de conștientizare a simptomelor cancerului pulmonar și a factorilor de risc asociați celui mai frecvent tip de cancer din România.

Inițiativa #GrijădePlămâni a făcut posibilă crearea unei platforme digitale de informare a publicului, https://grijadeplamani.ro, care oferă informații despre factorii de risc ai cancerului pulmonar, dar abordează și miturile privitoare la această afecțiune.

O mai bună înțelegere a factorilor ce pot duce la apariția acestui tip de cancer și recunoașterea semnelor asociate cancerului bronho-pulmonar pot crește șansele ca pacienții să se prezinte la medic și să le fie depistată din timp boala.

“Complexitatea cazurilor de cancer pulmonar pe care noi le diagnosticăm este destul de mare, având în vedere că pacienții nu recunosc simptomele și se adresează târziu medicului.

Trebuie să avem în vedere să reducem la minimum posibil durata traseului pacientului de la primele simptome până la diagnosticul de certitudine.

În spitalul <Victor Babeș> am reușit să avem o echipă completă și complexă de diagnostic. Din aceasta fac parte medicul pneumolog, un specialist în genetică medicală, un anatomopatolog și un medic specializat în biochimie pentru diagnosticul molecular.

CITEȘTE ȘI: Microbuz școlar nou pentru elevii unei comune din Timiș

Astfel, putem integra informația și putem oferi evaluarea pe care trebuie să o aibă un pacient oncologic”, spune prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog- managerul Spitalului de Boli Infectioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Cancerul pulmonar este o afecțiune silențioasă, simptomele devenind evidente când boala s-a extins deja.
“Descoperit într-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai eficace, existând mai multe opțiuni de tratament la îndemâna medicului, iar șansele de supraviețuire sunt mai mari.

În ultimii ani, s-au înregistrat progrese remarcabile în tratamentul cancerului pulmonar, datorită unor medicamente noi, dar si unor tehnici ultramoderne de intervenție, si vorbim despre chirurgia toracică asistată robotic, radioterapia ghidată imagistic, tratamentele sistemice de imunoterapie și tratamentele țintite, iar rezultatele clinice la pacienții eligibili sunt spectaculoase comparativ cu ceea ce noi, clinicienii, obțineam folosind doar chimioterapia”, spune prof. dr. Șerban Negru,medic primar oncolog, președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

În fiecare an, în România sunt diagnosticate cu cancer pulmonar peste 12.000 de persoane. Riscul de boală crește cu vârsta, fiind mai mare după 55 de ani. Îmbolnăvirile survenite la bărbați sunt de 3 ori mai numeroase decât la femei.

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și ca număr de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de col uterin.

“Diagnosticarea precoce este esențială, iar aceasta este influențată de creșterea nivelului de cunoștințe privind simptomele acestei boli tăcute și extrem de grave.

Într-un studiu în care FABC a colaborat, s-a dovedit că nivelul de cunoaștere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România.

Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind simptomele și importanța prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca, la pasul următor, sistemul de sănătate să își facă datoria pentru accelerarea diagnosticului și alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, spunr Cezar Irimia, președinte FABC.

La nivel global, fumatul este considerat principalul factor de risc, fiind responsabil pentru opt din zece cazuri de cancer pulmonar.

România este una dintre țările europene cu o prevalență relativ mare a fumatului mai ales în rândul bărbaților, peste 30%.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *