Braşov: Se redeschide Cetățuia de pe Dealul Straja, după ce ani de zile a fost închisă

Braşov: Se redeschide Cetățuia de pe Dealul Straja, după ce ani de zile a fost închisă

Cetățuia de pe Dealul Straja se redeschide, vineri, pentru public, după ce ani de zile aceasta a fost închisă, a anunțat Primăria Brașov.

„Vineri, 8 septembrie, la ora 18.00, deschidem Cetățuia Brașovului pentru <Săptămâna Porților Deschise>. După ani de zile în care a fost închisă, după ani de procese pentru recuperarea ei în patrimoniul municipalității, a venit momentul să ne bucurăm din nou de unul dintre cele mai importante simboluri ale Brașovului: Cetățuia de pe Dealul Straja. Și pentru a marca acest moment așteptat de toți brașovenii, împreună cu Centrul Cultural Apollonia, am pregătit un program demn de un astfel de eveniment”, a transmis Primăria Brașov.

„Cetățuia între lumi“ va repune Cetățuia pe harta culturală a orașului, oferind publicului spectacole cavalerești și medievale, teatru și dans, dar și show-uri contemporane, cu DJ, lumini și lasere.

„Dragi brașoveni! Așa cum v-am promis, vineri redeschidem Cetatea Brașovului, după ani și ani de zile. Vineri începe programul de activități care peste weekend, sub coordonarea Centrului Cultural Apollonia, vă va oferi o suită de evenimente vizuale, muzicale, evenimente dedicate celor mici. Vom avea concerte, vom avea show de laser, vom avea expoziție de arme, vom avea spectacole pentru tineri. Toate acestea într-un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul. Vă aștept vineri, începând cu ora 18.00, la redeschiderea cetății. O veți putea vizita, vă veți putea bucura de cultură în perimetrul zidurilor cetății și în afara acestora”, a spus primarul Allen Coliban.

După weekend, Cetățuia va mai rămâne deschisă, gratuit, timp de încă o săptămână, până pe 17 septembrie. Vor urma apoi lucrări complexe de consolidare, conform evaluărilor începute deja.

„Primăria a reintrat în posesia Cetățuii de pe Dealul Straja la mijlocul lunii iulie a acestui an, în urma unui proces foarte lung, care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov și care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut. Municipalitatea a desfășurat o serie de lucrări de igienizare și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.

După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală)”, susțin autoritățile locale.

Conform acestora, deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

CITEŞTE ŞI: Cum să alegi adezivul potrivit pentru gresie și faianță?

(sursa: Mediafax)

Foto: newsbv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *