Specialiștii endocrinologi de la Spitalul Județean Timișoara avertizează asupra unei probleme de sănătate frecvente

endocrinologi

Specialiștii endocrinologi de la Spitalul Județean Timișoara avertizează asupra unei probleme de sănătate frecvente

“În lipsa expunerii la soare, cu precădere în lunile de iarnă, organismul poate dezvolta o carență de vitamina D, carență ce aduce cu sine consecințe negative destul de serioase.

Vitamina D este importantă nu numai în reglarea metabolismului calciului ci și pentru imunitate, respectiv pentru apărarea la infecții și în creșterea forței musculare.

Vitamina D este esențială, mai cu seamă pentru a preveni boli grave; poate că o investigație de laborator făcută periodic, ne ajută să depistăm nevoia reală a organismului și completarea dozajului necesar pentru o stare optimă de sănătate.

CITEȘTE ȘI: S-a stins din viaţă unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi din vestul ţării

Un prim semn de alarmă pentru un deficit de vitamina D ar fi starea prelungită de oboseală, spasmele și contracturile musculare,” a precizat prof.dr. Mihaela Vlad, coordonatorul compartimentului Endocrinologie al Spitalului Județean Timișoara.

Organismul uman are capacitatea de a produce vitamina D. Se formează natural în piele atunci când stăm la soare însă sunt perioade, și motive, când expunerea e insuficientă.

Pe timp îndelungat, o atare lipsă produce organismului diverse suferințe și, din păcate, aceasta se asociază cu afecțiuni care ating organe vitale.

De pildă, între îmbolnavirea ficatului și cea a rinichilor și o deficiență de vitamina D este o anumită legătură. Evaluarea statusului vitaminei D în organism se face prin intermediul unei proceduri simple pentru pacient, este o analiză de laborator pe care medicul de familie sau un medic de specialitate o recomandă iar în funcție de rezultat, pacientul primește recomandări.

CITEȘTE ȘI: Locuitori îngroziți. Șerpi de peste 1,5 metri umblă pe străzi și prin mașini

La nivelul Spitalului Județean Timișoara se derulează Programul național de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D, la persoanele ce se încadrează în grupele considerate cu risc.

Aceste grupe fac referire la afecțiunile de care suferă pacienții și includ deopotrivă adulți și copii. În Spitalul Județean, adresabilitatea crescută în măsurarea vitaminei D este la pacienții cu afecțiuni renale, afecțiuni endocrine, autoimunopatii, neoplazii, tulburări nutriționale, afecțiuni pulmonare, afecțiuni hepatice.

“Programul Ministerului Sănătății este unul de profilaxie, urmărește doar detectarea carenței de vitamina D, nu este un program destinat controlului medical și nici terapiei. Spitalul Județean a făcut prima determinare în 2019, imediat după inițierea acestuia și de atunci aplicăm, an de an, procedura de investigație.

La nivelul anului 2021, în cadrul spitalului s-au făcut în jur de 1.500 de evaluări pentru deficiența de vitamina D.

Practic, pacienții consultați și care fac parte din grupele de risc stabilite de Ministerul Sănătății pot beneficia, dacă doresc, de această determinare”, a mai precizat medicul timișorean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *