Sorin Cîmpeanu: ”Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar! Nu mai pierd un an din viață!”

Sorin Cîmpeanu: ”Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar! Nu mai pierd un an din viață!”

Sorin Cîmpeanu: ”Elevii nu vor mai face niciun an suplimentar! Nu mai pierd un an din viață!”

Ministrul Educației susține că nu va mai exista niciun an suplimentar de studiu pentru elevii care vor face învățământul profesional de 3 ani în noile licee profesionale.

Sorin Cîmpeanu a explicat că elevii nu vor mai pierde un an din viață: În loc de doi ani se va face doar unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de liceu.

Potrivit ministrului, elevii care vor dori să urmeze această formă de învățământ vor avea șansa de a continua studiile până la finalul liceului. Mai mult decât atât, aceștia vor putea susține examenul de bacalaureat prin care să își verifice competențele de bază.

În prezent, un elev de la o școală profesională, care vrea să se înscrie la liceu, după ce termină școala profesională, trebuie să facă încă 2 ani de studiu la liceu, pe lângă cei 3 ai școlii profesionale.

„Haideți să vorbim despre învățământul profesional. Ridicăm școala profesională la nivel de liceu tehnic și profesional.

Acest lucru înseamnă că atunci când un părinte își va trimite copilul într-o școală profesională, care acum se va numi liceu profesional, nu va mai avea acea constrângere de care s-a lovit până acum: faci trei ani și dacă peste 2-3-4-5-6-7 ani vrea elevul să se întoarcă, mai trebuie să facă încă doi: trei ani în școala profesională, plus încă doi pentru a susține bacalaureatul.

Sunt cinci ani. Dacă îl trimite la liceu, elevul face patru ani și nu pierde un an din viață”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Noua lege spune: faci trei ani, iar dacă faci un singur an, când vei vrea să te întorci, vei putea să faci clasa a XII-a și vei susține bacalaureatul. După ce vei susține bacalaureatul, vei avea un certificat de competență profesională care va fi luat în seamă și de universități, dar mai ales de angajatori.

În afară de probele de cultură generală, va fi și o probă de specializare pe care și-o alege candidatul. Dacă la ce a considerat el că este bun se validează la examenul de bacalaureat, va avea un certificat de competență profesională.

CITEȘTE ȘI: Românii care donează celule stem, scutiți de contribuția la Sănătate timp de 10 ani, în anumite condiţii

Dacă își va alege programare numerică sau orice în domeniul specializării pe care a urmat-o în liceu și va fi credibil, va fi luat în considerare de universități și angajatori”, a mai zis ministrul Educației.

În prezent, certificatele de evaluare profesională nu sunt luate în seamă.

„În prezent, certificatele de evaluare profesională sunt formale. Vă spun cu maximă sinceritate. Vrem să eliminăm ipocrizia din sistem”, a explicat Sorin Cîmpeanu, conform antena3.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *